Επειδή γράφτηκαν πολλά άρθρα με τίτλους <<Μπαίνει κόφτης στις συντάξεις χηρείας>> αλλά και επειδή υπήρξαν και ερωτήσεις για το ποιους αφορά ζητήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α κ. Λαμπρινή Σαμαρά να το σχολιάσει ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και όχι μόνον κ. Απόστολος Παπαπαρίσης και αυτό έπραξε. Ας διαβάσουμε λοιπόν τι έγραψε:
1ον. Δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία αλλά προκύπτει από το ν.4387/2016 ή νόμο Κατρούγκαλου και μπορείτε να το δείτε [ΕΔΩ] στο εδάφιο 4Αα), που φαίνεται και στο τέλος του παρόντος..
2ον. ΠΡΟΣΟΧΗ, αναφέρεται σε γάμους που έγιναν μετά τη συνταξιοδότηση του θανόντος.
3ον. Αφαιρείται ο χρόνος έγγαμου βίου.
4ον. Τα ποσοστά μειώσεων φαίνονται στο τέλος του παρόντος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Άνδρας συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 65 ετών και παντρεύτηκε σε ηλικία 70 ετών μία κυρία 50 ετών. Ο άνδρας δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών μετά από έγγαμο βίο μόλις 5 ετών.
Έχουμε λοιπόν τα εξής δεδομένα: 1ον. Παντρεύτηκε μετά τη συνταξιοδότηση. 2ον. Η διαφορά ηλικίας ανερχόταν στα 20 έτη. 3ον. Ο έγγαμος βίος διήρκησε 5 έτη. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η επιζούσα σύζυγος θα υποστεί για 5 έτη τη μείωση του 1% ανά έτος και θα λάβει σύνταξη χηρείας 65 αντί 70%.
Αν η διαφορά ηλικίας στο ίδιο ζευγάρι ήταν 25 έτη το ποσοστό της σύνταξης χηρείας θα μειώνονταν στο 55%, αν ήταν 30 έτη στο 40%, αν ήταν 35 έτη στο 20% κοκ.
Προφανώς ο νομοθέτης ήθελε να μειώσει το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί, γυναίκες πολύ μικρής ηλικίας από τις γειτονικές κυρίως χώρες που νυμφεύονταν υπέργηρους συνταξιούχους, που μετά από ελάχιστα χρόνια άρχισαν να δικαιούνται τεράστια ποσά σύνταξης χηρείας που ελάμβαναν για πολλά - πολλά χρόνια.
Η επίμαχη παράγραφος γράφει επακριβώς: <<Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ως ακολούθως: Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε: 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος. 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος. 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος. 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος. 5% για τα έτη από το 36ο και άνω.>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.