Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Διαμαρτυρία Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και συνάντηση με Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο (τι συζητήθηκε - φωτορεπορτάζ)

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι, των ΜΜΕ, παρακαλούμε για τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α
<<Την 3η/9/2018 μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων μελών του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο. Τα προς συζήτηση θέματα φαίνονται στη συνημμένη σελίδα. Οι απαντήσεις έχουν όπως παρακάτω:
-Ηλικιακά κριτήρια κάτω των 55 και κάτω των 52 ετών: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από τους θεσμούς με έναρξη την 10η Σεπτεμβρίου 2018 την αναστολή της εφαρμογής των. Είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουν με τα επιχειρήματα που διαθέτουν. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τέλος Οκτωβρίου για ενημέρωση επί των εξελίξεων.
-Ποσοστό 70%. Το εξετάζουν να δίδεται στοχευμένα και με βάση κάποια εισοδηματικά κριτήρια.
-Χρόνος έγγαμου βίου: Θα εξετασθεί αφού αφορά λίγα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.
-Επαναϋπολογισμός και μείωση προσωπικής διαφοράς: Αν δεν γίνουν οι μειώσεις στις παλαιές συντάξεις δεν θα γίνουν και στις Συντάξεις Χηρείας που θεωρήθηκαν νέες και θα έχει αναδρομική ισχύ, άρα και επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών.
-Οριστικές συντάξεις ΝΑΤ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ: Ήδη άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες Συντάξεις Χηρείας.
-Λογισμικό διαδοχικών και υποπεριπτώσεων που δεν έχουν εκδοθεί: Σε εξέλιξη.
-Έκδοση επικουρικών συντάξεων: Το νέο λογισμικό για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι υπό δοκιμή.
-Φοίτηση τέκνων σε ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ, ή σε ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια: Αν χρειασθεί νομοθετική ρύθμιση θα την καταθέσουν.
-Αναδρομικά λόγω εφαρμογής ν.4307/2014: Να σταλούν στοιχεία μελών μας στο Υπουργείο για να δώσει σχετική εντολή στο ΓΛΚ.
-Μοριοδότηση για μόνιμη εργασία: Εξετάζεται σε εθελοντική βάση χωρίς να χάνεται το δικαίωμα σύνταξης χηρείας.
-Επανέκδοση συντάξεων για κατώτατη σύνταξη: Δεν είναι έτοιμο το λογισμικό.
Συμπέρασμα: Οι διαφαινόμενες καλές προθέσεις του κ. Υφυπουργού θα κριθούν πολύ σύντομα. Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α θα είναι σε επιφυλακή και έτοιμος για νέους αγώνες αν οι υποσχέσεις δεν γίνουν πράξη. Και τότε η σύγκρουση θα είναι μετωπική.>>
Με εκτίμηση,
Για το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α
Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

 Θέματα Συλλόγου Συζύγων Θανόντων για συζήτηση 


3η Σεπτεμβρίου 2018

Tην 3η Σεπτεμβρίου 2018 το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διαδηλώσει κατά των διατάξεων των άρθρου 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Θανάτου.

Το επίμαχο άρθρο, που χρήζει άμεσης τροποποίησης, έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας και κτυπά βάναυσα το θεσμό της οικογένειας. Ειδικότερα αιτούμεθα:
·     Την άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016 (κάτω των 55 και κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες.
·     Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας.
·     Τη μείωση του ορίου της 5ετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από 5 στα 2 έτη.
·     Να μην εφαρμοσθεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί για τις Συντάξεις Χηρείας ότι και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους.
·     Να επισπευσθεί η έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας. Η κατάσταση είναι τραγική σε πάρα πολλές οικογένειες μελών μας. Στα τέως ταμεία ΝΑΤ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει εκδοθεί ακόμα ούτε μία οριστική σύνταξη.
·     Να εκδοθεί λογισμικό για όσες υποπεριπτώσεις αυτό απαιτείται ακόμα. Πχ για όσους κατέθεσαν τα έγγραφα για συνταξιοδότηση μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 και κατόπιν έχασαν τη ζωή τους.
·     Να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων.
·     Να επιλυθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της διαγραφής ή του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρέη δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας του εκλιπόντος.
·     Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ και δύναται να το αποδείξει ακόμη και εάν πρόκειται για δεύτερη σχολή ή είναι στη διαδικασία απόκτησης μεταπτυχιακού. Επίσης να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ, ή σε Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια.
·     Να δοθεί εντολή ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε επίσκεψη μελών μας στο ΓΛΚ η απάντηση ήταν ότι δεν θα δοθούν. Αρχειοθετούν δε τις αιτήσεις χωρίς καμία ενέργεια.
·     Να υπάρξει μοριοδότηση για μόνιμη εργασία για όσες το επιθυμούν χωρίς όμως να υποκαθιστά το νόμιμο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος.
·     Να επανεκδοθούν οι συντάξεις με αναδρομική ισχύ σε εφαρμογή της τροποποίησης που καθόρισε την κατώτατη σύνταξη θανάτου στα 384€ για 20 συντάξιμα χρόνια ή στα 360 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια.

Για το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α
Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.