Ψηφιακή Σύνταξη

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων προβλέπει τα εξής:
Άρθρο 1:
Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.
Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τη χρήση των κωδικών που χρησιμοποιούν στο Taxisnet και καταχωρούν τον ΑΜΚΑ και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η καταχώρηση του e-mail είναι απαραίτητη γιατί εκεί θα σταλεί η συνταξιοδοτική απόφαση. Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις αναζητούνται αυτόματα χωρίς εμπλοκή του ασφαλισμένου.
Άρθρο 2:
Οι αποφάσεις συνταξιοδότησης για αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης λόγω θανάτου και απονομής σύνταξης λόγω γήρατος σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης, εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ».
Η έκδοση των εν λόγω αποφάσεων σύνταξης γίνεται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληρωμών συντάξεων όσον αφορά στις αιτήσεις για σύνταξη λόγω θανάτου και των διαθέσιμων δεδομένων χρόνου ασφάλισης όσον αφορά στις περιπτώσεις απονομής σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ.
Κάθε απόφαση εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου περιλαμβάνει τα στοιχεία για τη θεμελίωση του δικαιώματος που ελήφθησαν υπόψη, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, τις διατάξεις με βάση τις οποίες κρίθηκε το αίτημα συνταξιοδότησης, την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης κ.ά.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης στον ΕΦΚΑ.
Άρθρο 3:
Αιτήματα απονομής σύνταξης γήρατος ΟΓΑ ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 ως την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής ψηφιακής σύνταξης κατόπιν πρόσληψης των δικαιούχων και την υποβολή νέας ηλεκτρονικής αίτησης στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής του αιτήματος για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.