Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Στρατιωτικός θύμα της πλημμύρας - H σύζυγος θύμα του νόμου Κατρούγκαλου!


Συντάξεις χηρείας: Ο στρατιωτικός θύμα της πλημμύρας στη Δυτική Αττική και η σύζυγος θύμα του νόμου Κατρούγκαλου! Δεν θα πάρει σύνταξη λόγω ηλικίας!
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το κακό που βρήκε την οικογένεια του στρατιωτικού (αλλά πιθανόν και τις άλλες) που έχασε τη ζωή του χθες στις πλημμύρες είναι διπλό.

Δεν είναι μόνο η απώλεια του αγαπημένου προσώπου.
Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει τώρα, καθώς λόγω του σχετικά νεαρού της ηλικίας, παρά το γεγονός ότι σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής ο στρατιωτικός κατέβαλε εισφορές, η σύζυγος δεν θα έχει δικαίωμα σε σύνταξη!
Για την ακρίβεια, θα λάβει ένα ελάχιστο ποσό για 3 χρόνια και μετά θα διακοπεί. Αυτό ακριβώς προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για συζύγους που είναι σε ηλικία κάτω των 52 χρόνων! Είναι αυτός ο άδικος νόμος που έχει ξεσηκώσει τις γυναίκες - θύματά του και έχουν ιδρύσει τον σύλλογο Θανόντων ΑΞΙΑ για να δώσουν όλες μαζί τη μάχη της αξιοπρέπειας.
Η στιγμή που χάνεις τον σύντροφο και μαθαίνεις ότι δεν θα πάρεις σύνταξη
Η κα Σαμαρά - Κύρκου Λαμπρινή, πρόεδρος στον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, περιγράφει στο Armyvoice.gr αυτή τη συγκλονιστική στιγμή, στην οποία αναμένεται να βρεθεί και η σύζυγος του στρατιωτικού Γ.Π. ο οποίος έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες και άφησε πίσω του δυο ορφανά.
Είμαστε περίπου στην ίδια μοίρα με την κυρία, γιατί κι εμένα ο σύζυγός μου δεν είχε κάποιο νόσημα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά.
Ο σύζυγός μου πέθανε ξαφνικά. Αγνοούσα τον νόμο.
Όταν πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποτιμητικά ότι "εσείς δεν δικαιούστε σύνταξη γιατί είστε μικρή σε ηλικία" εκείνη την ώρα νόμιζα ότι τον έχανα δεύτερη φορά.
Στην κηδεία κάτι άκουγα για την σύνταξη και σκεφτόμουν: "αν είναι δυνατόν, ακόμα δεν έχει φύγει ο άνθρωπος. Τι με νοιάζει εμένα για τη σύνταξη. Έχασα τον άνθρωπό μου, τη σύνταξη θα κάτσω να υπολογίσω;"
Όταν όμως μαθαίνεις ότι είναι μηδενικό, τίθεται θέμα επιβίωσης μετά.Και περνάς δεύτερη κηδεία...
Ως στρατιωτικός ο σύζυγος ανά τρία χρόνια έπαιρνε μετάθεση. Οι γυναίκες πηγαίναμε να πιάσουμε δουλειά και μόλις λέγαμε ότι ο σύζυγος είναι στρατιωτικός, μας απαντούσαν ότι δεν γίνεται να σε εκπαιδεύσω και μετά να μου φύγεις.
Τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου:
Όλες οι συντάξεις στις συζύγους που δικαιούνται από 70% του μισθού που ίσχυε πριν, πέφτουν στο 50%
Αν η σύζυγος είναι άνω των 55 ετών παίρνει κανονικά την σύνταξη
Αν η σύζυγος είναι 52 με 55 χρόνων παίρνει 3 χρόνια σύνταξη, στη συνέχεια διακόπτεται και την ξαναπαίρνει στα 67
Αν είναι κάτω από 52 χρόνων, παίρνει για 3 χρόνια και μετά διακόπτεται οριστικά.
http://www.armyvoice.gr/2017/11/stratiotikos-thima-tis-plimmiras-i-sizigos-thima-tou-nomou-katrougkalou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.