Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τώρα τρέχουν για τα «εγκλήματα» στις συντάξεις χηρείας!


Πανικός μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που έριξε τις αποδοχές στα 150 με 200 ευρώ για τους επιζώντες συζύγους. Προσπάθεια Αχτσιόγλου κατόπιν εορτής για διορθωτικές κινήσεις
Από την Αγγελική Μαρίνου / http://www.dimokratianews.gr
Τριπλό δίχτυ προστασίας επιχειρεί να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας για 15.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας, «ξηλώνοντας» ακόμη μια διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, 16 μήνες μετά την ψήφισή του.
Οι πρώτες συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν πρόσφατα (με βάση τον νόμο 4387/2016) ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς έπεσαν σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ. Ο πανικός που προκλήθηκε στους επιζώντες συζύγους ήταν μεγάλος, καθώς είναι αδύνατο να επιβιώσουν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με τόσο πενιχρές συντάξεις, ενώ θορυβήθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από την εξέλιξη αυτή. 
Έτσι, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο κοινωνικής κατακραυγής, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ένα σχέδιο προστασίας αυτών των συντάξεων που θα περιλαμβάνει:
1 Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μη χάνουν τη σύνταξη χηρείας δικαιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο του 55 έτους της ηλικίας τους.
2 Ειδική μοριοδότηση στις χήρες που δεν έχουν δουλειά, ώστε να βρουν απασχόληση ακόμη και στον δημόσιο τομέα, ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
3 Αδιάκοπη καταβολή της σύνταξης χηρείας, εφόσον υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του δικαιούχου. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση που υπάρχει ακίνητο στην κατοχή τους αυτός θα λαμβάνει τη σύνταξη που του αναλογεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Σε αντίθετη περίπτωση θα δίνεται η σύνταξη των 300 έως 360 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν εκδίδεται σύνταξη βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων, καθώς η κατοχή ενός σπιτιού δεν σημαίνει απαραίτητα και οικονομική αυτάρκεια του κατόχου του. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Μάιο του 2016, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, μόλις πρόσφατα άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις χηρείας, λόγω καθυστέρησης έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου. 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιζώντες σύζυγοι να αναγκάζονταν να ζουν με την προσωρινή σύνταξη των 345 ευρώ αυτόν τον ενάμιση χρόνο, πολλοί εκ των οποίων είναι άνεργοι ή δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.
Το σοκ που τους περιμένει θα είναι διπλό, καθώς οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται πλέον στα 151, 185 και 215 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός ανθρώπου. Παράλληλα, η πλειονότητα των δικαιούχων θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα επιπλέον ποσά που έλαβε, ενώ θα είναι αναγκασμένοι να ζουν με τη νέα σύνταξη «φιλοδώρημα».
Υπενθυμίζεται πως, προκειμένου να εκδοθεί μια σύνταξη χηρείας, προηγείται ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος (σύμφωνα με τον ν. 4387/2016) και εν συνεχεία υπολογίζεται το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο. Στις περιπτώσεις δε στις οποίες ο θάνατος επήλθε από τις 13/5/2017 και μετά, ο δικαιούχος λαμβάνει μόνο το 50% της σύνταξης, αντί του 70%, όπως ίσχυε.

Καμία αλλαγή αν δεν δώσουν το τελικό «πράσινο φως» οι δανειστές 
Το νομοθέτημα που ετοιμάζει το υπουργείο θα πρέπει προηγουμένως να λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές, οι οποίοι ας μην ξεχνάμε πως ήταν εκείνοι που επέβαλαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας. 
Σημειώνεται ότι με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 οι νέες συντάξεις χηρείας διαμορφώνονται στο 50% και όχι στο 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως ήταν παλαιότερα. Το ποσό αυτό λαμβάνει ο επιζών σύζυγος για μία τριετία και αν στη λήξη της είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν ο σύζυγος συμπληρώνει τα 55 εντός της τριετίας, τότε η σύνταξη διακόπτεται, αλλά επαναχορηγείται στα 67 έτη.
Οι δραματικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στις συντάξεις χηρείας είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή, αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη, ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55. Αντίθετα, συνεχίζει να την εισπράττει όσο τα παιδιά είναι ανήλικα ή κάτω των 24, εφόσον σπουδάζουν.
Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Ο θανών πρέπει να έχει 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 600 την τελευταία 5ετία.
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο. Θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης τα 5 έτη, που θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι την ημερομηνία θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.