Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Συντάξεις Χηρείας: «Αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης οι γυναίκες»

Ελένη Παναγιώτου / www.OnAlert.gr
«Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης μέχρι την τελική δικαίωση που δεν είναι άλλη από την τροποποίηση του ανάλγητου, άδικου και απάνθρωπου άρθρου 12 του ν.4387/2016», δήλωσε στο OnAlert η κυρία Λαμπρινή Σαμαρά πρόεδρος του Συλλόγου Α.Ξ.Ι.Α .
Η 12η Μαΐου 2016, ήταν η ημέρα που ψηφίσθηκε από του 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο νόμος 4387/2016, και αφορά σε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Ο νόμος 4387/2016 συντάχθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, Τάσο Πετρόπουλο και την Έφη Αχτσιόγλου με τη βοήθεια των δανειστών. Το άρθρο 12 του νόμου επιφύλαξε μία «έκπληξη» για τις γυναίκες και άνδρες που έχασαν τον/ην σύζυγό τους μετά την ημερομηνία αυτή και δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 55 ετών.

Είναι η πρώτη φορά που καταργείται σύνταξη στην Ελληνική ιστορία. Όπως μαθαίνουμε απο μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ίσως να μην υπήρχε σήμερα αυτή η έντονη κινητικότητα αν δε ζητούσε, η τωρινή πρόεδρος του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α κ. Λαμπρινή Σαμαρά - Κύρκου - που έχασε το σύζυγό της από ανακοπή - τη βοήθεια από τον φίλο και συνάδελφο του συζύγου της Απόστολο Παπαπαρίση από τη Λάρισα. Σε μόλις μερικές ημέρες βρέθηκαν 5 γυναίκες στη Λάρισα που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και "με τη βοήθεια των οικογενειών τους αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δίκαιο τους", μας λέει η κυρία Σαμαρά. 

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλίας και σε ραδιόφωνο της Λάρισας, αρθρογράφησαν σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συνάντησαν τους βουλευτές όλων των κομμάτων [Παπαδόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ), Κόκκαλη (ΑΝΕΛ), Χαρακόπουλο Κέλλα (ΝΔ), Λαμπρούλη (ΚΚΕ), Μπαργιώτα (Δημ. Συμπαράταξη) και Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων)] στην περιοχή της Λάρισας με προτεραιότητα σε αυτούς που το ψήφισαν, επισκέφθηκαν και συνάντησαν φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης, ακόμη και τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τιρνάβου κ. Ιγνάτιο

Καθώς οι γυναίκες που έχαναν το σύντροφό τους αυξάνονταν, αποφασίσθηκε η ίδρυση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη]. Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α έχει 86 τακτικά μέλη - χήρες, 21 αρωγά μέλη και 38 φορείς που υποστηρίζουν – στηρίζουν τις όποιες προσπάθειες για τροποποίηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016. Διαθέτει πλέον blog, σελίδα στο facebook και email [aksia124387@gmai.com] αλλά και καταστατικό. Τα μέλη είναι από όλη την Ελλάδα και από όλο το φάσμα των κοινωνικών ομάδων. Η πρόεδρος (Λαμπρινή Σαμαρά) κατοικεί στη Λάρισα, η Α’ Αντιπρόεδρος (Καλλιόπη Δεληγιάννη) και η Γενική Γραμματέας (Χριστίνα Τσέτουρα) κατοικούν στην Αθήνα και η Β’ Αντιπρόεδρος (Βασιλική Κελεπούρη) στη Θεσσαλονίκη. 

Με την αύξηση των μελών άρχισαν πλέον να γίνονται συναντήσεις με βουλευτές, όλων των κομμάτων στην Αθήνα (Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Δαβάκης, Μηταράκης), στη Θεσσαλονίκη (Βαγιωνάς) και στην Πάτρα (Ριζούλης, Νικολόπουλος), ακόμη και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αλλά και συντονιστικές συσκέψεις με διάφορους φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων. 
Παράλληλα πολλοί βουλευτές έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δαβάκης (πέντε), ο κ. Γεωργιάδης (δύο), ο κ. Δημοσχάκης και ο κ. Βαγιωνάς από τη ΝΔ, ο κ. Παππάς της ΧΑ, ο ανεξάρτητος κ. Θεοχάρης, ο κ. Φωκάς και ο κ. Κατσιαντώνης της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, ενώ πολλοί βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά μέσω δελτίων τύπου στα ΜΜΕ.
Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α, πραγματοποίησε 3 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: 
(1) Στις 30/3/2017, έξω από το Υπουργείο Εργασίας με τίτλο «Συγκέντρωση Αξιοπρέπειας», όπου και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο. Το αποτέλεσμα μας ενημερώνει η πρόεδρος ήταν απογοητευτικό καθώς ο κ. Υφυπουργός δήλωσε τότε οτι "Κόψαμε τις δικές σας συντάξεις για να μην κόψουμε από κάποιους άλλους".
(2) Στις 15/5/2017, έξω από τη Βουλή. Συναντήθηκαν με τον Α' αντιπρόεδρο της Βουλής Κουράκη Αναστάσιο και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Μανιό Νικόλαο. Yποσχέσεις για άμεση συνάντηση με τον κ. Πετρόπουλο, δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά, μας δήλωσε η κ. Σαμαρά.
(3) Στις 30/5/2017, συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη με τίτλο «Μαύρη Διαμαρτυρία Επιβίωσης», όπου πήραν το λόγο πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων και πορεία στη Βουλή και στο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανιό και Ηγουμενίδη (πρόεδρο και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής) και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά και τον σύλλογο Α.Ξ.ΙΑ. δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών,δεν έγινε απολύτως τίποτα. 
Έπειτα επεβλήθη προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών με μέριμνα των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας (ΕΑΑΣ - ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ) και του Συντονιστικού Συμβουλίου αυτών για τις Συντάξεις Χηρείας και ειδικότερα του άρθρου 12 του ν.4387/2016. 
Συζητήθηκε το θέμα των Συντάξεων Χηρείας και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για ανάγκη τροποποίησης του εν λόγω άρθρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 25/4, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στις 24/7 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την Τρίτη 25/7 θα συζητηθεί στο Δημοτικό σε συνέχεια σχετικού αιτήματος προς το Δήμο Λαρισαίων από τον Μάρτιο του 2017. 
Με σκοπό τη διάδοση του θέματος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Κόρινθο με κύριο ομιλητή τον κ. Ρωμανιά. Προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σε πόλεις όπως η Λάρισα και η Πάτρα. Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, εκτυπώθηκε δίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιρασθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, αναφέρουν μέλη του Συλλόγου Α.Ξ.Ι.Α.
Εξάλλου ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α ζήτησε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση με τον Σύλλογο ανταποκρίθηκαν το Ποτάμι (στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής κ. Δανέλλης και ο βουλευτής κ. Ψαριανός, όχι όμως ο κ. Θεοδωράκης), το ΚΚΕ (στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής κ. Καραθανασόπουλος όχι όμως ο κ. Κουτσούμπας), η Ένωση Κεντρώων (στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος κ. Λεβέντης και ο βουλευτής κ. Σαρίδης) και η Νέα Δημοκρατία (στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής κ. Βρούτσης και ο βουλευτής κ. Βορίδης).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου στο OnAlert, ήταν σημαντικές συναντήσεις που ευελπιστούν να φέρουν στο προσεχές μέλλον κάποιο θετικό αποτέλεσμα. 
Να σημειώσουμε ότι στο αίτημα του Συλλόγου για συνάντηση δεν απάντησε ο κ. Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο οποίος σε σχετική ερώτηση στη Βουλή δήλωσε αναρμόδιος, ενώ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας έστειλε απάντηση μέσω του γραφείου του αναλύοντας το άρθρο χωρίς να αναφερθεί σε ενδεχόμενη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος ή κάποιας συνάντησης. 
Επιπλέον αξίζει να πούμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων θα συναντήσει στην Αθήνα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά στις 31/7. Στις 25/7, αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα συμμετάσχει σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, στην Αθήνα. 
Όπως μας δήλωσε η κυρία Λαμπρινή Σαμαρά πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞΙΑ, "Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης μέχρι την τελική δικαίωση που δεν είναι άλλη από την τροποποίηση του ανάλγητου, άδικου και απάνθρωπου άρθρου του ν.4387/2016".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.