Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Το Κίνημα Αλλαγής συνομιλεί με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «ΑΞ.Ι.Α.» και στηρίζει τα αιτήματά του

Την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021
στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη και της Τομεάρχη Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞ.Ι.Α.», την πρόεδρο Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου, το μέλος του Δ.Σ. Έφη Γκόνα-Καρακάση και το νομικό σύμβουλο, δικηγόρο Βασίλη Βασιλόπουλο.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανάπτυξαν λεπτομερώς τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου που παραμένουν άλυτα, αρκετά από αυτά εδώ και 4 χρόνια, καθώς και τις διεκδικήσεις του Συλλόγου.
Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής τόνισαν την αμέριστη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου, στήριξη που υλοποιήθηκε με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο Βρούτση (ν. 4670/28-2-2020), η οποία όμως δεν έτυχε της αποδοχής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει τη μείωση της περικοπής σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω θανάτου μετά την πρώτη τριετία από 50% σε 25% και την ενιαία αντιμετώπιση παιδιών –δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου που εργάζονται, δηλαδή την μη περικοπή της σύνταξής τους σε περίπτωση που εργαστούν σταθερά ή περιστασιακά. Τέλος, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν άμεσα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, προκειμένου να στηρίξουν περαιτέρω την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων λόγω θανάτου και να ενημερωθεί τόσο η Βουλή όσο και ο ελληνικός λαός για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη 

ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παιδιών που έχασαν το γονέα τους πριν την 13-5-2016».

Κύριε Υπουργέ,

           Μεταξύ των σκοπών της θεσμοθέτησης του ενός και μοναδικού φορέα ασφάλισης, του e-ΕΦΚΑ, με την ένταξη σε αυτόν των πολλών προϋπαρχόντων ασφαλιστικών φορέων, κύριων και επικουρικών και πρόνοιας, τέθηκε η υπέρβαση του κατακερματισμού που χαρακτήριζε το ασφαλιστικό σύστημα,  η αποκατάσταση της ισονομίας όλων των Ελλήνων και , τελικά, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Πολιτείας και η κοινωνική συνοχή.

Βεβαίως, η  Κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ προεκλογικά κατήγγελλε το νόμο Κατρούγκαλου και τις στρεβλώσεις που αυτός προκάλεσε, με τη μέχρι σήμερα πολιτική της διατηρεί, διαιωνίζει αυτές τις στρεβλώσεις και δημιουργεί και νέες.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση στρέβλωσης είναι η αντιμετώπιση των παιδιών που χάνουν το γονέα τους, των οποίων το δικαίωμα σε σύνταξη κρίνεται με διαφορετικές προϋποθέσεις. Έτσι, σε περίπτωση θανάτου γονέα-ασφαλισμένου μετά την 13-5-2016, ως μοναδικός όρος για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου είναι το παιδί να είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας. Αντίθετα, αν το παιδί έχασε το γονέα του πριν την 13/5/2016 δικαιούνται τη σύνταξη μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας και μόνο εφόσον σπουδάζει και δεν εργάζεται μέχρι το 24ο.  Δηλαδή , η ίδια Πολιτεία που τιμωρεί το παιδί που έχασε το γονέα του πριν την 13/5/2016 αφού εφόσον εργαστεί – ακόμη και περιστασιακά- του κόβει τη σύνταξη και η ίδια Πολιτεία επιτρέπει στο παιδί που έχασε το γονέα του μετά τις 13/5/2016 να εργάζεται χωρίς καμία μείωση της σύνταξης λόγω θανάτου.

          Επειδή σε ένα κράτος Δικαίου επιβάλλεται η  ενιαία αντιμετώπιση επί όμοιων περιπτώσεων,

          Επειδή σε ένα στοιχειωδώς σοβαρό κοινωνικό κράτος , τα παιδιά που χάνουν τους γονείς τους και οι οικογένειές τους προστατεύονται και δεν τιμωρούνται,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1)   Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των παιδιών που έχασαν τον γονέα τους πριν την 13-5-2016;

2)   Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει το λογισμικό βάσει του οποίου το ποσό από την περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω θανάτου επιμερίζεται στα τέκνα;

3)   Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα σύνταξης και έκδοσης του Ενιαίου Κανονισμού, που, την προθεσμία του οποίου με το άρθρο 49 του ν. 4670/2020 παρατείνατε για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι την 28-2-2022;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου   

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Νάντια Γιαννακοπούλου


ΕΡΩΤΗΣΗ

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης διαιωνίζει τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων λόγω θανάτου».

Κύριε Υπουργέ,

            Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και τη σύσταση του ΕΦΚΑ και 15 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020 και τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, τίποτε δεν φαίνεται να βελτιώνεται και τα προβλήματα διαιωνίζονται για τους συνταξιούχους. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη «ψηφιακή σύνταξη», αυτή φαίνεται να είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός, μια «φενάκη», όπως και οι ίδιοι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ δημοσίως αποφαίνονται.

Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, οι οποίοι – υποτίθεται- ότι έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα:

α) Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, των οποίων οι θανόντες/θανούσες σύζυγοι είχαν παράλληλη ή διαδοχική  ασφάλιση (κυρίως με ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΝΑΤ και στο ΤΣΑΥ), δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού!

β)  Με το ν. 4611/2019 αναπροσαρμόστηκε το ποσοστό της σύνταξης λόγω θανάτου για την πρώτη 3τία από 50% σε 70%, με έναρξη εφαρμογής της διάταξης την 17-5-2019 και για όλες τις αποφάσεις συνταξιοδότησης που είχαν  ήδη εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 4387/2016. Κατά συνέπεια, η πρώτη τριετία συνταξιοδότησης χιλιάδων συντάξεων κατ’ εξουσιοδότητση του ν. 4387/2016 άρχισε να λήγει από 13/5/2019 αλλά μέχρι σήμερα, 2 χρόνια μετά, –πάλι λόγω έλλειψης λογισμικού! – δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μετατροπής του ποσοστού από 70% σε 50% . Αποτέλεσμα αυτού είναι, όταν οι χιλιάδες αποφάσεις τροποποίησης εκδοθούν, να ζητηθούν πολύ μεγάλα ποσά ως αναδρομικά από τους συνταξιούχους.

γ) Με το ν. 4611/2019 περιορίστηκε από 5 σε 3 χρόνια ο χρόνος από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο/η σύζυγος να δικαιούται τη σύνταξη του/της θανόντος/θανούσης συζύγου. Ωστόσο, ούτε αυτή η απλή νομοθετική αλλαγή δεν έχει αποτυπωθεί στο λογισμικό του ΕΦΚΑ!

δ) Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στην επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα τη μη έκδοση οριστικών αποφάσεων επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου.

            Επειδή οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης περί ψηφιακής σύνταξης συνεχώς μετατίθενται χρονικά και τίποτα δεν φαίνεται να διορθώνεται.

            Επειδή η στέρηση της σύνταξης – ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον από τους δύο γονείς ή και τους δύο- λόγω της κυβερνητικής αβελτερίας, αποτελεί μνημείο αναλγησίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1) Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα ανωτέρω λογισμικά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα αντίστοιχα προβλήματα των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου; Έχετε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για καθεμιά από τις ανωτέρω ελλείψεις στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ ή ό,τι γίνεται συμβαίνει στην τύχη;

2) Πώς θα ζητήσετε τα αναδρομικά που προκύπτουν από την παράλειψη της Διοίκησης να μετατρέψει έγκαιρα στις αποφάσεις συνταξιοδότησης το ποσοστό 70% σε 50% μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης; Επειδή είναι αδιανόητο να ζητηιεί η εφάπαξ καταβολή τους, με ποιον διακανονισμό προτίθεσθε να τα ζητήσετε; Έχετε κάποιο σχεδιασμό για το θέμα αυτό ή θα το αντιμετωπίσετε … όταν προκύψει;

3)Προτίθεσθε να δεχτείτε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, η οποία προβλέπει την μείωση της περικοπής, μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης των συνταξιούχων λόγω θανάτου που εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, κατά 25%;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Νάντια Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.