Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Οι Συντάξεις Χηρείας στο Λιχτενστάιν

Τι μπορώ να διεκδικήσω;
Οι επιζώντες σύζυγοι, οι εγγεγραμμένοι εταίροι, οι διαζευγμένοι σύζυγοι και τα βιολογικά παιδιά, τα υιοθετηθέντα τέκνα και τα υιοθετούμενα τέκνα του αποθανόντος δικαιούνται σύνταξη επιζώντος από την ασφάλιση επιζώντων από τον 1ο πυλώνα, υπό τον όρο ότι ο αποθανών καταβάλλει εισφορές για τουλάχιστον 1 ολόκληρο έτος.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πεθάνει πριν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης, ο σύζυγος, ο διαζευγμένος σύζυγος και ο σύντροφος λαμβάνουν σύνταξη χήρου ή χήρου και τα βιολογικά, υιοθετημένα και ενθαρρυντικά παιδιά λαμβάνουν σύνταξη ορφανού στο πλαίσιο των παροχών από σύνταξη εταιρείας (2ος πυλώνας).
Ο επιζών σύζυγος μπορεί επίσης να δικαιούται σύνταξης (και από τους δύο πυλώνες) εάν πληρώνει για τη διατήρηση τέκνου ή είναι άνω των 45 ετών και ήταν παντρεμένος με τον αποβιώσαντα για τουλάχιστον 5 έτη. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο επιζών σύζυγος δικαιούται εφάπαξ κατ' αποκοπή ποσού ίσου με 3 έτη σύνταξης.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών δικαιούνται σύνταξη ορφανού. αυτό καταβάλλεται στα παιδιά στην εκπαίδευση μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αν και μόνο μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Ποιες συνθήκες πρέπει να πληρώ;
Σύνταξη επιζώντος (1ος πυλώνας): ο θανών πρέπει να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 1 ολόκληρο έτος.
Σύνταξη χηρείας ή σύνταξη ορφανού (2ος πυλώνας): ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πεθάνει πριν φτάσει στη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.
Σύνταξη ορφανού: ο αποδέκτης πρέπει γενικά να είναι κάτω των 18. Τα παιδιά που φοιτούν στην εκπαίδευση πληρώνονται μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αν και μόνο μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Τι δικαιούμαι και πώς μπορώ να διεκδικήσω;
Ασφάλιση επιζώντων (1ος πυλώνας). Η σύνταξη χήρας ή χήρου χορηγείται επ 'αόριστον ή για ορισμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με διάφορους παράγοντες (ύπαρξη παιδιών, διάρκεια γάμου, ηλικία). Για τα άτομα που ήδη λαμβάνουν τη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας τους, θεωρείται επίσης η αύξηση της σύνταξης (συμπλήρωμα χήρας ή χήρου) για το θάνατο του συζύγου.
Η σύνταξη είναι το 80% της υποθετικής σύνταξης του αποθανόντος. Σε περίπτωση θανάτου πριν την ηλικία των 45 ετών, καταβάλλεται ένα «συμπλήρωμα σταδιοδρομίας» κατά τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.
Τα ορφανά έχουν δικαίωμα σύνταξης ορφανού ύψους 40% της υποθετικής σύνταξης του αποθανόντος γονέα. Ολόκληρα ορφανά λαμβάνουν δύο ορφανές συντάξεις, μία για κάθε γονέα.

Εταιρικές συντάξεις (2ος πυλώνας)
Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου προτού φθάσει στη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης χορηγείται ετήσια σύνταξη χήρου ή χήρου επ 'αόριστον 18% του εύλογου μισθού και σύνταξη ορφανού ύψους 6% του εύλογου μισθού.
Σε περίπτωση θανάτου προσώπου που λαμβάνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, η σύνταξη χήρας ή χήρου είναι 60% και η σύνταξη ορφανού είναι 20% της τελευταίας σύνταξης γήρατος ή σύνταξης αναπηρίας.

Τα στοιχεία ανέσυρε από το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, Απόστολος Παπαπαρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.