Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Και 5η ερώτηση στη Βουλή κ. Δαβάκη (ΝΔ) για άρθρο 12, για Εργασία αλλά και για Ειδική Κατηγορία δικαιούχων Σύνταξης Χηρείας

Ο κ. Αθανάσιος Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, είναι από τους πρώτους βουλευτές που ασχολήθηκαν με το επίμαχο θέμα των Συντάξεων Χηρείας. Μέχρι σήμερα έχει υποβάλει τέσσερις ερωτήσεις. Δείτε [16/09/2016-ΕΔΩ], [20/12/2016-ΕΔΩ], [04/04/2017-ΕΔΩ] και [17/05/2017-ΕΔΩ]. Πριν μερικές ημέρες υπέβαλε και μία νέα "Ερώτηση και ΑΚΕ" μαζί. Αυτή τη φορά δεν αφορά μόνον στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 12 του ν.4387/2016 αλλά και στο θέμα της εργασίας είτε σε προγράμματα του ΟΑΕΔ είτε σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Αναφέρεται τέλος και για δημιουργία Ειδικής Κατηγορίας δικαιούχων σύνταξης χηρείας. Ακολουθεί η ερώτηση και η ΑΚΕ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Μοριοδότηση δικαιούχων συντάξεων χηρείας σε διαγωνισμούς του Δημοσίου
Έστω και καθυστερημένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδέχεται αρκετό καιρό τώρα την αναγκαιότητα τροποποίησης της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου» την οποία βέβαια διαφήμιζε και υπερασπιζόταν.
Οι μεγάλες επιπτώσεις όμως είναι αναντίρρητα στις συντάξεις λόγω θανάτου ή, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, στις «συντάξεις χηρείας». Και αυτό διότι το άρθρο 12 του Νόμου 4387/2016 έχει συνταχθεί με βάση την υπόθεση ότι είναι εύκολο και αυτονόητο για όλα τα νοικοκυριά να εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει δυσμενείς αλλαγές στις προϋποθέσεις και στα καταβαλλόμενα ποσά σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τους ανθρώπους εκείνους, που έχασαν τους ή τις συζύγους τους και, για λόγους που βρίσκονται εκτός του δικού τους άμεσου ελέγχου, έχουν εξαιρετικά περιορισμένο ατομικό εισόδημα. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αρκετά ελληνικά νοικοκυριά, καθώς και τις συνθήκες που βιώνουν οι οικογένειες προσώπων που εργάζονται σε κλάδους του Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα, όπου οι συχνές μεταθέσεις ή η μακρά απουσία συζύγου είναι μέρος της καθημερινότητας, όπως οι οικογένειες των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ή των οδηγών φορτηγών ή των ναυτικών καθώς και οι περιπτώσεις όπου ένας εκ των δύο συζύγων καλείται να παρέχει φροντίδα σε ανήμπορο μέλος της οικογένειας.
          Η κυβέρνηση η οποία σταδιακά άρχισε να «κατανοεί» τις αρνητικές επιπτώσεις της νομοθέτησής της, δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει διατάξεις του θεσμικού πλαισίου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή από τα τέλη Αυγούστου.
Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είναι διαρκής η μέριμνά μας γι' αυτό το ζήτημα, δεν το αφήνουμε, προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε την κατάσταση»,  «Είναι δύσκολο θέμα. Δεν θα υποστηρίξω ότι η κατάσταση στο θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που θα θέλαμε. Αυτό το οποίο έχω δεσμευτεί είναι ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δούμε πολύ σοβαρά τη διόρθωση του θεσμικού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση για να ανέβει έστω το ποσό της σύνταξης, που χορηγείται στον χήρο ή τη χήρα». «Ήδη έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις πράξεις, που ήταν αναγκαίες, έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις κι οι αποφάσεις του ΟΑΕΔ, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να βρίσκουν κατά προτεραιότητα μία θέση στα προγράμματα που κυκλοφορούν, είτε αυτά αφορούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους κατά προτεραιότητα έναντι άλλων ανέργων, είτε την επιδότηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».
Επίσης, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ3, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «..Επίσης, φτιάξαμε ειδικά προγράμματα προκειμένου να μπορέσουν οι χήροι/ες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας: δηλαδή πριμοδότηση σε όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποκλειστικά εστιασμένα σε αυτούς. Άρα, κάναμε ήδη κάποια βήματα με τα οποία δείχνουμε ότι κατανοούμε απολύτως το πρόβλημα και θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα».
Εκτός όμως από αυτές τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν και περιμένουμε την υλοποίησή τους, θα ήταν σκόπιμο για την ευχερέστερη πρόσβαση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας καθώς και για τα τέκνα αυτών στην αγορά εργασίας, να εξεταστεί από την κυβέρνηση η πρόσθετη μοριοδότηση ή η προσθήκη ειδικής κατηγορίας για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο κατά τα πρότυπα της νομοθέτησης για τους πολύτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως περιγράφονται στους Ν2190/1994 και Ν3260/2004 καθώς και η προσθήκη ως ειδική κατηγορία στις προσλήψεις που γίνονται με το Ν2643/1998.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί αναγκαιότητα η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την στήριξη όσων πλήττονται και όχι αποσπασματικές ενέργειες που «θεραπεύουν» προσωρινά το πρόβλημα.
Κατόπιν αυτών Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Να κατατεθούν οι  υπουργικές αποφάσεις και οι αποφάσεις του ΟΑΕΔ που αφορούν στην προτεραιότητα των δικαιούχων συντάξεων χηρείας στα προγράμματα εργασίας.
2.   Σε ποιες προκηρύξεις του ΟΑΕΔ έχουν εφαρμοστεί;
3. Προτίθεστε να νομοθετήσετε την πρόσθετη μοριοδότηση των δικαιούχων συντάξεων θανάτου ή την προσθήκη ειδικής κατηγορίας για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο ή την προσθήκη ειδικής κατηγορίας στις προσλήψεις που γίνονται με το Ν2643/1998;
4.  Ποιες είναι οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των συντάξεων χηρείας που θα φέρετε το προσεχές διάστημα για νομοθέτηση και πότε;
Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

Σημείωση: ΑΚΕ = Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων. Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.