Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Κατσώτης (ΚΚΕ): Να αυξηθούν οι συντάξεις χηρείας με την κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου (βίντεο)

Στο 70% να επανέλθει η σύνταξη χηρείας και να λαμβάνεται χωρίς διακοπή, ζήτησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή με τον αρμόδιο υφυπουργό να παραπέμπει και πάλι σε μελλοντικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση και τη ΝΔ εχθρούς της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σημείωσε ότι με τον κυβερνητικό νόμο 4387/2016 ήρθαν τα πάνω - κάτω για όλους τους συνταξιούχους με μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις στα όρια ηλικίας και στις όποιες παροχές είχαν θεσπιστεί και πρόσθεσε ότι σε τραγικότερη κατάσταση βρέθηκαν οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, με χειροτέρευση όλων των όρων απονομής των συντάξεων χηρείας.
Ζήτησε συγκεκριμένα:
- Η σύνταξη θανάτου να επανέλθει στο 70% της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών χωρίς καμιά διακοπή στη συνέχεια.
- Επαναφορά της προϋπόθεσης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που ίσχυε μέχρι 12 Μαρτίου του 2016 με 1.500 ημέρες εργασίας - ασφάλισης, εκ των οποίων 300 στην πενταετία πριν το θάνατο.
- Το ανήλικο παιδί να λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος.
- Αν είναι ανίκανο το τέκνο πριν τα 24 και πριν το θάνατο του γονέα του, αν μείνει μόνος δικαιούχος, η σύνταξη να ανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανούντος.
- Σύνταξη να δικαιούται και ανήλικο παιδί που θα μείνει ανίκανο μετά το θάνατο του γονέα του χωρίς διακοπή μετά τα 18 ή τα 24.
- Κατώτατο όριο σύνταξης να είναι τα 486 ευρώ και ο επιζών σύζυγος παίρνει συνεχώς τη σύνταξη του θανόντος αν είναι άνεργος.
Παραδέχθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, τα προβλήματα που προκαλεί ο κυβερνητικός νόμος, αλλά τις όποιες αλλαγές τις παρέπεμψε για αργότερα. Εκτίμησε ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα είναι για όλους τους ασφαλισμένους θα γίνουν γνωστές το αργότερο μέχρι το Μάη του 2018. Ισχυρίστηκε ότι οι προβλέψεις του νόμου έχουν και ευνοϊκές πλευρές για τις συντάξεις χηρείας.
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», σχολίασε ο Χρήστος Κατσώτης και σημείωσε ότι για το σύνολο του λαού ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε τα πάνω - κάτω και αναξιοπρέπεια στους συνταξιούχους. Για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει την κραυγή αγωνιάς αυτών που έχουν χάσει τους συνανθρώπους τους και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Στη δευτερολογία του ο Τάσος Πετρόπουλος επιχείρησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον, λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν ασκεί κριτική στη ΝΔ και στις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό. Ανέφερε πως «πολύ σιωπή υπάρχει ως προς το θέμα αυτό» και ότι «δεν ακούγεται τίποτα» από το ΚΚΕ.
https://www.902.gr/eidisi/voyli/154775/hr-katsotis-na-ayxithoyn-oi-syntaxeis-hireias-me-tin-katargisi-ton-rythmiseon


Από τα πρακτικά της Βουλής μεταφέρουμε ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα που ανέφερε ο κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και αξίζει να διαβασθούν με προσοχή: 
Κύριε Κατσώτη, οι προβλέψεις του ν.4387 έχουν και πλευρές ευνοϊκές, τις οποίες δεν πρέπει να αποσιωπούμε. Η χορήγηση σύνταξης σε κάθε παιδί ήταν στο 20%, αυξήθηκε στο 25% και συμβαίνει και το 100% της σύνταξης να μεταβιβάζεται σε μια οικογένεια με μία γυναίκα και δύο παιδιά, ενώ πριν ήταν το 70%. Δηλαδή, αν ήταν μία γυναίκα με ένα παιδί, έπαιρνε το 70% και τώρα παίρνει το 75% και το 100%, αν είναι δύο παιδιά. [Σχόλιο Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α: Λάθος, ήταν 70% η σύζυγος και 10% κάθε παιδί. Δηλαδή: (1) Πριν μόνον η σύζυγος 70%, τώρα 50%. (2) Πριν σύζυγος με ένα παιδί 80%, τώρα 75%. (3) Πριν σύζυγος με δύο παιδιά 90%, τώρα 100%. (4) Πριν σύζυγος με 3 παιδιά 100%, τώρα 100%.]
Επειδή οι διάσπαρτες διατάξεις σε διάφορα καταστατικά για τις συντάξεις χηρείας έβαζαν διαφορετικά όρια, είναι ένα θέμα το οποίο επιλύουμε με τον σχετικό κανονισμό που τους επόμενους μήνες θα οριστικοποιήσουμε για όλους τους ασφαλισμένους και θα βάλουμε τις διατάξεις αυτές για κάθε περίπτωση, γιατί δεν είναι ίδιοι όροι. Αυτό το όριο είναι μόνο για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, δεν είναι για όλους τους ασφαλισμένους. [Σχόλιο Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α: Για ποιο όριο άραγε αναφέρεται;]
Επομένως, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση για όλους τους ασφαλισμένους και θεωρώ ότι εκεί θα έχουμε έναν λόγο να συζητήσουμε επί πιο συγκεκριμένων θεμάτων. Είναι κάτι που ετοιμάζουμε και θα το δούμε άμεσα –πιστεύω- και τον επόμενο μήνα, το αργότερο τον Μάιο.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Κατσώτη, εάν κάποιο παιδί στερείται και τους δυο γονείς -γιατί είπατε να αυξάνεται η σύνταξή του- σας πληροφορώ ότι, όσα και αν είναι τα παιδιά, παίρνουν το 50% της σύνταξης. Εάν δηλαδή είναι τρία παιδιά, πάει στο 150%, όχι μόνο στο 100% της σύνταξης. Έχουμε προνοήσει, λοιπόν, στον νόμο και είναι ένα απ’ αυτά που είπα. Έχει, λοιπόν και θετικά ο ν.4387/2016, τα οποία αποσιωπάτε. Το πρώτο είναι αυτό.
Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία διγλωσσία από την κ. Αχτσιόγλου και από εμένα, διότι η κ. Αχτσιόγλου αυτό που είπε είναι ότι θα δούμε τα γενικότερα μέτρα παρέμβασης για τις συντάξεις χηρείας, που δεν έχουν σχέση με τα ελάχιστα όρια που υπάρχουν, στα οποία εγώ αναφέρθηκα, για τη χορήγηση συντάξεων. Είναι άλλο θέμα αυτό, είναι διαφορετικό κεφάλαιο.
Ως προς αυτό που είπε η κ. Αχτσιόγλου, είναι κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και απέναντι στις εκπροσώπους των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και έχουμε πει ότι μετά τον Αύγουστο θα δούμε μέτρα, τα οποία θα διορθώσουν κάποια πράγματα, διότι από τον Μάιο του 2019 θα συμβούν αυτές οι περιπτώσεις, όπου κάποιοι μπορεί να πέσουν στην περίπτωση της μη ασφάλισης.
Πρέπει, όμως, να σας πω -και το έξω ξαναπεί πολλές φορές- ότι αυτά πρέπει να τα βλέπουμε με μια προσοχή, ώστε να επιφέρουμε και μια δίκαιη διαχείριση αυτών των πραγμάτων, καθώς, εάν πήγαμε σ’ αυτή τη μέση λύση, είναι γιατί είναι το καλύτερο όριο που ισχύει στην Ευρώπη. Είναι, δηλαδή, στη Γαλλία τα πενήντα πέντε χρόνια.
Να σας πω και να απαριθμήσω περιπτώσεις, ως ηλικιακά όρια: Στη νομοθεσία της Αυστρίας είναι τα τριάντα πέντε έτη, στο Βέλγιο είναι μέχρι σαράντα πέντε ετών, δηλαδή μέχρι εκεί παίρνει σύνταξη. Στο Λιχτενστάιν είναι σαράντα πέντε έτη, στη Γερμανία σαράντα πέντε, στη Φινλανδία πενήντα έτη, στην Κροατία πενήντα έτη, στην Πολωνία πενήντα έτη, στην Πορτογαλία τριάντα πέντε έτη κ.ο.κ.. Έχουμε ένα όριο που είναι το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη. [Σχόλιο Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α: Μάλλον έχει μπερδευτεί ο κ. Υφυπουργός. Αυτά που γράφει δεν ισχύουν και δεν βγάζουν νόημα. Παραθέτουμε στο τέλος τι ισχύει στη Γερμανία, όπου η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική, έχεις προαιρετικό δικαίωμα ασφάλισης και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορείς να ζητήσεις επιστροφή των εισφορών της οικογένειας. Μετά από έλεγχο τι ισχύει στις χώρες που αναφέρει ο κ. Υφυπουργός φαίνεται να φάσκει και αντιφάσκει. Αναφέρεται ότι διάλεξαν το μέσο όρο για την Ελλάδα και όλες οι χώρες που παραθέτει έχουν μικρότερα όρια ηλικίας χορήγησης σύνταξης χηρείας.]
Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που αποτελεί για εμάς το τέλος της ιστορίας. Πάντα θα κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία των ανθρώπων, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι από τους τριακόσιους ενενήντα μία χιλιάδες διακόσιους σαράντα εννιά δικαιούχους συντάξεων χηρείας οι διακόσιες δεκαεπτά χιλιάδες, δηλαδή ποσοστό 56% λαμβάνει ήδη μια επιπλέον κύρια σύνταξη. Δεν είναι δηλαδή όλοι στην κατάσταση ότι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και δεν έχω μπει ακόμη στη μελέτη της περίπτωσης, όπου κάποιος μπορεί να δικαιούται σύνταξη χηρείας, αλλά έχει και δραστηριότητα. Δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα. Οφείλουμε και είναι δική μας υποχρέωση -και το έχω πει πολλές φορές- να καλύψουμε τα άτομα εκείνα που πρέπει πραγματικά να προστατεύσουμε, οι οποίοι δεν έχουν ούτε άλλη σύνταξη ούτε δουλειά, και βρίσκονται ξαφνικά στην κατάσταση αυτή. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ακάλυπτους τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ακάλυπτους εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα προστασίας του εαυτού τους. Και θα πάρουμε πολλά μέτρα και σε πολλά επίπεδα. Αυτό είπε η κ. Αχτσιόγλου και αυτό θα γίνει.
Συντάξεις σε χήρες και χήρους στη Γερμανία
Μετά τον θάνατο της/του συζύγου δικαιούστε να πάρετε σύνταξη χηρείας εάν η θανούσα/ο θανών σύζυγος λάμβανε μέχρι τον θάνατό της/του μία σύνταξη ή είχε συμπληρώσει τον χρόνο αναμονής των πέντε ετών ή τον συμπλήρωσε πρόωρα (π.χ. λόγω εργατικού ατυχήματος). Επίσης, η επιζούσα/ο επιζών σύζυγος δεν επιτρέπεται να έχει ξαναπαντρευτεί.
Παρακαλούμε προσέξτε: Οι ιδίου φύλου σύντροφοι σε νόμιμα δηλωμένη συμβίωση ισοβαθμούν σε κάθε σημείο με συζύγους νόμιμου γάμου.
Για να μπορείτε να λάβετε μία σύνταξη θα πρέπει κατά την ημέρα του θανάτου να ήσασταν παντρεμένοι για τουλάχιστον ένα έτος. Το ελάχιστο αυτό όριο του ενός έτους δεν ισχύει μόνο όταν παντρευτήκατε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002 ή ο γάμος δεν τελέστηκε για λόγους οικονομικής αποκατάστασης (για παράδειγμα όταν ο θάνατος του συζύγου επήλθε λόγω ατυχήματος).
Η σύνταξη χηρείας μπορεί να καταβάλλεται ως μικρή ή ως μεγάλη σύνταξη.
Για την μεγάλη σύνταξη χηρείας πρέπει η επιζούσα/ο επιζών σύζυγος να
> έχει συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας (για περιπτώσεις θανάτου από το έτος 2012 έως το 2029 σταδιακή αύξηση στο 47ο έτος της ηλικίας) ή
> να έχει μειωμένη βιοποριστική ικανότητα ή
> να ανατρέφει δικό του/της τέκνο ή τέκνο του θανόντος/ της θανούσης το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας ή
> να φροντίζει υπό μορφή συγκατοίκησης δικό του/της τέκνο ή τέκνο του θανόντος/της θανούσης το οποίο δεν είναι σε θέση να συντηρεί τον εαυτό του λόγω σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής αναπηρίας.
Εάν δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις αυτές, καταβάλλεται μία μικρή σύνταξη χηρείας. Αυτή καταβάλλεται το πολύ για 24 ημερολογιακούς μήνες μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και ανέρχεται στο 25 τοις εκατό της σύνταξης του ασφαλισμένου.
Η μεγάλη σύνταξη χηρείας καταβάλλεται για αόριστη διάρκεια και ανέρχεται στο 55 τοις εκατό της σύνταξης του ασφαλισμένου. Εάν παντρευτήκατε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002 και ο ένας εκ των συζύγων γεννήθηκε πριν από τις 2 Ιανουαρίου 1962, η μεγάλη σύνταξη χηρείας ανέρχεται στο 60 τοις εκατό της σύνταξης του ασφαλισμένου και καταβάλλεται και η μικρή σύνταξη χηρείας για αόριστη διάρκεια. Η επιζούσα/ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη χηρείας όταν έχει διεξαχθεί εξίσωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (Rentensplitting). Εάν η χήρα ή ο χήρος ξαναπαντρευτεί, το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας εκλείπει. Μία αποζημίωση για τη σύνταξη μπορεί να καταβληθεί κατόπιν αιτήσεως και ανέρχεται στο 24πλάσιο του μέσου όρου του ποσού της σύνταξης των τελευταίων δώδεκα μηνών. Επειδή η μικρή σύνταξη χηρείας καταβάλλεται για το πολύ 24 μήνες, η αποζημίωση περιορί­ζεται στο ποσό που υπολείπεται μέχρι το τέλος του χρόνου συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.