Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ψήφισμα από ΠΟΑΣΑ και για τις Συντάξεις Χηρείας στην Κομοτηνή


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ-ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ   ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Π.Ο.Α.Σ.Α.) 

Κομοτηνή  10 Μαρτίου 2018 
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Κομοτηνή,  σήμερα την 10η Μαρτίου του έτους 2018, ημέρα της εβδομάδος Σάββατο  και ώρα 13.00΄, τα μέλη της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης των Συνδέσμων – Ενώσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  της  Π.Ο.Α.Σ.Α. που πραγματοποιήθηκε στην  Κομοτηνή  στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ( Γεώργιος ΠΑΥΛΙΔΗΣ )  Λ. Δημοκρατίας 1  μετά από εισήγηση του Προέδρου της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,

Ο μ ο φ ώ ν ω ς

Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:
1. Αποτίουν  φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας  που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την  προστασία των έννομων αγαθών  στην κοινωνία και την Πατρίδα μας  και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2. Συγχαίρουν την Ελληνική Αστυνομία, για την συνεχή και επιτυχή παρουσία της στην πάταξη της εγκληματικότητας και την παγίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες ιδιαίτερα στου ακριτικούς Νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
3. Συγχαίρουν το Πυροσβεστικό Σώμα για την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πράγμα το οποίο δημιούργησε συνθήκες ασφάλειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας.
4. Συγχαίρουν το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τόσο για την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας όσο και για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του έντονου προσφυγικού προβλήματος. Είναι υποχρέωσή μας η τιμή αυτή στους «αφανείς ήρωες του Αιγαίου».
5. Ανησυχούν για τη συνεχώς επιδεινούμενη   κρίση, στη Χώρα μας, την εκτεταμένη  ανεργία, τη μεγαλύτερη αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων από τη χώρα τους, την επιβολή νέων επώδυνων ισοπεδωτικών πολιτικών που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο,  το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης,  τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
6. Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες  πολιτικές που ούτε και τώρα στην ύστατη ώρα, δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες. 
7. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις επαναλαμβανόμενες  άδικες και ασύμμετρες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους. 
8. Αντιδρούν στις επαχθείς ρυθμίσεις του Ν.4387/16 σε συνδυασμό με αυτές του Ν.4472/17, γιατί είναι οι δυσμενέστερες που έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά καταργούνται για πρώτη φορά οι στρατιωτικές συντάξεις και αποδεσμεύονται οι συντάξεις από το προσωπικό στην ενέργεια, ενώ ο  επανυπολογισμός των συντάξεων και  οι νέες περικοπές (από το 2019) που εισάγονται με το Ν.4472/17(ύψους έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις), καθώς και η φορολογική αφαίμαξη με τη δραματική μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος, θα προκαλέσουν «μαζική» φτωχοποίηση, η δε «αήθους» έμπνευσης   «προσωπική διαφορά» του Ν.4387/16, θα εξαφανιστεί.
9. Εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί η κυβέρνηση ηθελημένα αγνοεί ότι τα μειωμένα  ποσοστά  αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης (Ν.4387/16), πλήττουν κυρίως τα ανωτέρω στελέχη, τα οποία  κρίνονται κάθε έτος και δεν αποχωρούν από την υπηρεσία τους «οικεία βουλήσει» και αφού συμπληρώσουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο. 
10. Απαιτούν άρση των αδικιών, άμεση εφαρμογή των αποφάσεων  του     ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφορά των αποδοχών και συντάξεων του Ν.4093/12, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με το Ν. 4337/15 και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές των στελεχών στην ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων  και Σωμάτων  Ασφαλείας. 
11. Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας. Ειδικότερα να νομοθετήσει για την άρση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης και την επαναφορά του ποσοστού χορήγησης στο 70% που θα εδικαιούτο ο εκλιπών σύζυγος.
12. Ζητούν τη  διακοπή από την ενιαία σύνταξη των  συνταξιούχων στελεχών των Σωμ. Ασφαλείας της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον Εισφοράς άρθ.2 παρ.14 εδάφ. α Ν. 4002/2011 από 10-2-2017, ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 244/2017 Αποφάσεως της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ Ε.Α.Σ. από την  ημερομηνία της 10-2-17.
13. Συστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, για αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού τους Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά και αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας.
14. Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων  αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου  Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης   Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ.  του Μετοχικού  Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).
15. Επιδιώκουν σταθερά τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων νοσηλείας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενέργεια και αποστρατεία, στο ΝΙ.ΜΤΣ .
16. Στηρίζουν ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες των  Αρχηγείων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΑΠΑΣΑ και των συνδικαλιστικών ενώσεων των στελεχών των Σ.Α. στην  ενέργεια που έχουν κοινό τόπο τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής θέσης των αποστράτων  και εν ενεργεία στελεχών, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου κλάδου υγείας, σταδιακά για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού. 
17. Δηλώνουν απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους εν ενεργεία συναδέλφους τους, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους όρους τάξεως, ασφαλείας και κοινωνικής γαλήνης, στους πολίτες. 
18. Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, ότι θα σταθούν όρθιοι μπροστά σε ένα παρακμιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την τραγική διάψευση  κάθε προσδοκίας, που καλλιεργήθηκε από «μηχανής Θεούς» και δοκησίσοφους «μάγους» της πολιτικής, χωρίς να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της. 
19. Δηλώνουν  την αμέριστη   συμπαράστασή τους προς τους οικείους  των δύο   στρατιωτικών μας,  που  βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας με την  ευχή να  επιστρέψουν άμεσα στις εστίες τους .  
20. Τέλος εξουσιοδοτούν το Προεδρείο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης  να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.