Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

“Διώκονται” οι χήρες με το νόμο Κατρούγκαλου

Επίσκεψη πραγματοποίησαν μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α. στα γραφεία της Νέας Δεξιάς όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης και στελέχη του κόμματος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου και ιδίως το άρθρο 12 που καταργεί ουσιαστικά τις συντάξεις χηρείας καθώς αφαιρεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης συζύγων θανόντων ηλικίας κάτω των 52 ετών μετά την παρέλευση τριετίας ενώ περιορίζει το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο 50% από το 70% που ίσχυε πριν την εφαρμογή του νόμου. Τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωσαν για τις διαβουλεύσεις που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που δέχτηκε να τους συναντήσει μετά την προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου, χωρίς όμως να δεσμευτεί για ουσιαστική αλλαγή του νόμου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης τόνισε τη σημασία της προστασίας του κοινωνικού ιστού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και σημείωσε ότι οφείλει η πολιτεία να στέκεται δίπλα στις οικογένειες των ανθρώπων που δυστυχώς “φεύγουν” πρόωρα από τη ζωή. Ο νόμος πλήττει συνολικά τους/τις συζύγους θανόντων, και όχι μόνο τις/τους συζύγους των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, σε μια περίοδο όπου σύζυγοι ηλικίας άνω των 45 ετών είναι αδύνατον να επανενταχθούν στον εργασιακό βίο ενώ απουσιάζουν εντελώς προβλέψεις από τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς για την υποστήριξη μιας τέτοιας επανένταξης.
Με αυτό τον τον τρόπο η κυβέρνηση επιλέγει ουσιαστικά τη “δίωξη” των συζύγων θανόντων καθώς δεν περιλαμβάνει μεταβατικές περιόδους και απαλλοτριώνει τις εισφορές των θανόντων ασφαλισμένων στερώντας από τις οικογένειές τους ενδεχομένως το μοναδικό εισόδημά τους.  
Γραφείο Τύπου της Νέας Δεξιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.