Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Συντάξεις Χηρείας: Η «συμφωνία – μπάλωμα» κυβέρνησης – δανειστών

  • 406 ευρώ σύνταξη χηρείας με 30 χρόνια ασφάλισης κι αυτή για 3 χρόνια...
Πριν ακόμα ψηφιστεί η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας που κατατέθηκε την 2α Νοεμβρίου 2017 στο ν/σ «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο χαρακτηρισμός «μπάλωμα» που του απέδωσε ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α, ήταν απολύτως ορθή και δεν επιλύει κανένα από τα βασικά αιτήματα του Συλλόγου. 
Πριν λίγες ημέρες επαναϋπολογίστηκε σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη εκλιπόντος με 30 χρόνια ασφάλισης στο δημόσιο και εκδόθηκε σύνταξη χηρείας, στην επιζούσα σύζυγο κάτω των 55 ετών, αποδίδοντας της το εξωφρενικό ποσό των 432 ευρώ. Πληρωτέο 406 ευρώ. Σύνταξη που σε μία τριετία σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ανήλικα τέκνα θα μηδενισθεί.
Γιατί όμως η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ανέφερε, σχεδόν διθυραμβικά, ως επίτευγμα τη συμφωνία με τους δανειστές για κατώτατη σύνταξη χηρείας, που η κυβέρνηση του κατήργησε; Είναι δυνατόν οι ανθρώπινες ψυχές να εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων και παραπλάνησης; Τόση αναλγησία πια;
Ας δούμε όμως με τη βοήθεια του πίνακα τι πραγματικά θα συμβεί με τη «συμφωνία – μπάλωμα». Ευκόλως διαπιστώνεται μία θετική διαφοροποίηση στη σύνταξη χηρείας όταν ο εκλιπών είχε 15 έως και 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά καμία όταν ο εκλιπών είχε 30 χρόνια ασφάλισης και περισσότερα. Βλέπουμε δηλαδή ότι τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης κοστολογούνται με 338 ευρώ, ενώ τα δεύτερα μόλις με 68 ευρώ (406-338=)!!! Και αυτά μόνον για μία τριετία, η οποία αφού παρέλθει η σύνταξη χηρείας θα μηδενίσει με βάση τα ηλικιακά κριτήρια, ανεξαρτήτως τα χρόνια ασφάλισης του εκλιπόντος.
Να γιατί ο Σύλλογος Συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α, ζητά κατά προτεραιότητα:
(1) Να αρθούν τα αντισυνταγματικά, αντικοινωνικά και ρατσιστικά ηλικιακά κριτήρια χορήγησης σύνταξης, ώστε να μην πετιούνται μετά την παρέλευση τριετίας στο δρόμο αξιοπρεπείς άνθρωποι που η οικογένειά τους έχει πληρώσει για 25, 30, 35, 40 χρόνια, χιλιάδες ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.
(2) Να επανέλθει το 70% ως ποσοστό χορήγησης στις καινούργιες, μετά την 13η Μαΐου 2016,  συντάξεις χηρείας και να διατηρηθεί και στις παλιές. Για να γίνει πιο κατανοητό η πληρωτέα σύνταξη χηρείας του παραδείγματος από 406 θα γινόταν 569 ευρώ. 
Ας αφήσουν λοιπόν οι κυβερνώντες στην άκρη τα επικοινωνιακά τερτίπια και την προπαγάνδα και ας μεριμνήσουν άμεσα για την ορθή τροποποίηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι…
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10 Νοεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.