Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρόπουλος: Μέχρι την 14η Μαΐου 2019, έχουμε καιρό... - Δείτε τι είπαν 15 βουλευτές


15 βουλευτές αναφέρθηκαν στο θέμα των Συντάξεων Χηρείας (8 από ΝΔ, 3 από ΔΗΣΥ, 2 από ΚΚΕ, 1 από Ένωση Κεντρώων και 1 Ανεξάρτητος) κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του τελευταίου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αλγηνή  εντύπωση προκάλεσε στα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α η μη αναφορά στο θέμα από την Υπουργό κ. Αχτσιόγλου (ούτε μία λέξη) αλλά και η απάντηση του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου ότι έχουμε καιρό μέχρι την 14η Μαΐου 2019, τότε που θα αρχίσει η εφαρμογή του άρθρου 12 του ν.4387/2016, τότε δηλαδή που θα σταματήσει - καταργηθεί η Σύνταξης Χηρείας με ηλικιακά κριτήρια. Προκλητική, απαράδεκτη και ανάλγητη η απάντηση. Ας ρωτήσει αυτές τις κυρίες να δούμε τι απάντηση θα πάρει. Υπάρχει καιρός ακόμα; Ντροπή του!!! Τι είναι οι ζωές αυτών των κυριών και των οικογενειών τους; 
Για τις συντάξεις λόγω συμφώνου συμβίωσης βρέθηκαν πιστώσεις και χρόνος. Το ίδιο και για τις συντάξεις φυλακισμένων ακόμα και αν έχουν διαπράξει εγκληματικές ενέργειες. Οι κυρίες αυτές ουδέποτε αναφέρθηκαν σε αυτά τα θέματα, καθόσον δεν είναι της φιλοσοφίας "Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα". Εδώ όμως αρχίζουν να διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο για ποιες συντάξεις θυσιάστηκαν οι Συντάξεις Χηρείας όπως τους είπε με περισσό θράσος στην πρώτη και μοναδική συνάντηση με το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α. Από τότε κρύβεται...
Δείτε τι ακριβώς είπε ο καθένας τους... 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΔΗΣΥ):
…..Κοιτάξτε, ο «νόμος Κατρούγκαλου» πέρα από αυτές τις αδικίες και πέρα από την υπερβολική επιβάρυνση των εισφορών, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, των επαγγελματιών και επιστημόνων, έφερε και εξειδικευμένες αδικίες. Έφερε πολλές-πολλές μικρές κοινωνικές αδικίες, που εμείς λέμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι αν αυτή η Κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να φέρει έναν νόμο που να βελτιώσει δικές της ρυθμίσεις, θα έπρεπε να κάνει και τρία-τέσσερα πράγματα ακόμη τα οποία εδράζονται -προσέξτε!- στο «νόμο Κατρούγκαλου».
Ποια είναι αυτά; Είναι αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που εμπεριέχονται στην τροπολογία που καταθέσαμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη όλοι οι Βουλευτές με την επικεφαλής μας, την κυρία Γεννηματά. Θα αναφερθώ στα δυο-τρία βασικά σημεία όπου υφίστανται στοχευμένα, εξειδικευμένα προβλήματα και κοινωνικές αδικίες. Και ξεκινάω με τις συντάξεις χηρείας.
Δεν ξέρω αν έχετε δει. Υπάρχει και σύλλογος συζύγων που έχουν χάσει τον άνθρωπό τους και οι οποίες είναι κυρίως γυναίκες, αλλά όχι μόνο γυναίκες, και οι οποίες φυτοζωούν, διότι υφίστανται περικοπές της τάξεως του 50% -νόμος Κατρούγκαλου- σε σχέση με το 70% που ήταν πριν και οι οποίες, εάν δεν έχουν φτάσει το πεντηκοστό πέμπτο έτος, τα χάνουν όλα, αν και μπορεί να έχουν να μεγαλώσουν παιδιά. Και πράγματι πολλές από αυτές έχουν να μεγαλώσουν παιδιά και να σπουδάσουν παιδιά.
Εδώ μιλάμε για ακραία φτωχοποίηση. Έλεος! Στηρίξτε αυτήν την τροπολογία που φέραμε για τις χήρες. Στηρίξτε την! Βουλευτές όλων των παρατάξεων ξέρουν το θέμα. Το ξέρουν γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί αυτή η τροπολογία….
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (ΚΚΕ):
….Όσον αφορά τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αποτελούν ρυθμίσεις υλοποίησης του νόμου - «λαιμητόμου», του νόμου Κατρούγκαλου, όπως γράφετε εξάλλου στην αιτιολογική έκθεση. Το πρώτο μέρος συγκροτείται από ένα σύνολο διατάξεων που έχουν στόχο την επιτάχυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αυτό γράφετε. Με τον νόμο αυτόν, λοιπόν, υλοποιείται η πλήρης αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή συνεχίζεται το «ψαλίδισμα» στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, το «σφαγείο» των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων μέσα από τα ΚΕΠΑ ως προπομπός των προαπαιτούμενων για ριζική αναθεώρηση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων που έχετε δεσμευτεί ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Καθορίζετε τον νέο συντελεστή σε 0,45% με τον οποίο οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω πάνω από 25%, με τις συνολικές απώλειες στις επικουρικές να υπερβαίνουν ακόμα και το 80% σε κάποιες των περιπτώσεων.
Συνεχίζονται οι περικοπές, η μεγάλη «σφαγή» ακόμα και σε όσους έχουν λίγες ημέρες ασφάλισης, μικρές συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή στους πιο φτωχούς, για τους οποίους λέγατε ότι προβλέψατε μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης. Μέχρι τώρα η Κυβέρνησή σας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αφαιρέσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους και συνεχίζει να αφαιρεί, πέρα από αυτά που ήδη έχει ψηφίσει ότι θα κόψει από το 2018 και μετά, όπως η προσωπική διαφορά. Μιλάμε για μεγάλη «σφαγή»….
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (ΔΗΣΥ):
….Εν πάση περιπτώσει, επειδή έχει και ακραίες, ακρότατες αδικίες, θέλω να σας παρακαλέσω να δείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει για τις χήρες, για τις περιπτώσεις αυτών που θα πάρουν και κάτω από 200 ευρώ σύνταξη γιατί εγκλωβίστηκαν μέχρι να ψηφίσετε τον ασφαλιστικό νόμο, για τις περικοπές των αγροτών που θα πάρουν σύνταξη κι έχουν έναν μικρό κλήρο, ένα αμπέλι, ένα λιοστάσι και θα συνεχίσουν να το καλλιεργούν και για τα πρόστιμα που έχετε βάλει αναδρομικά….
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ (Ανεξάρτητος):
….Τελειώνοντας, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μόνο μία παρατήρηση και να πω ότι άκουσα με πολλή προσοχή τους συναδέλφους ιδιαίτερα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σχέση με την τροπολογία την οποία κατέθεσαν για τις συντάξεις χηρείας, που είναι πραγματικά ένα γεγονός το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Εγώ συμφωνώ απόλυτα, διότι ήμουν ο πρώτος –επιτρέψτε μου να περηφανευθώ γι’ αυτό- ο οποίος πριν από ένα έτος κατέθεσα, αμέσως μετά τον ν. 4387, επίκαιρη ερώτηση. Είχε απαντήσει με μη ικανοποιητικές θέσεις ο κ. Πετρόπουλος -δεν είναι του παρόντος να το σχολιάσουμε- και σήμερα, ενώ θα περίμενα με χαρά να ακούσω ότι αυτή η τροπολογία γίνεται δεκτή, ακούω σιγή…..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (ΝΔ):
….Και βεβαίως, επισημαίνω και εγώ από την πλευρά μου την αναγκαιότητα να διορθώσετε τη μεγάλη αδικία ως προς τις συντάξεις χηρείας. Δεν μπορεί μια χήρα που είναι πενήντα πέντε ετών και κάτω να έχει να μεγαλώσει παιδιά και να μην παίρνει σύνταξη. Είναι απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να διορθώσετε αυτή την αδικία. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι….
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ (ΝΔ):
….Ένα ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς και η κατάργηση των συντάξεων χηρείας. Πρωτοφανής στάση πληρωμών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ. Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας. Είναι, όμως, η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες…..
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (ΚΚΕ):
….Σκεφτείτε τώρα αυτή που μάζευε τα σκουπίδια και είναι συμβασιούχος. Έκανε όπισθεν, την πάτησε και πέθανε. Πότε θα πάρει σύνταξη; Ποιος –αν θέλετε άνδρα ή γυναίκα- θα πάρει σύνταξη χηρείας; Κανένας. Είναι κάτω των πενήντα ετών. Εκτός αν πιστεύετε ότι δικαιούται σύνταξη και θα περιμένει τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια, λες και είναι πάνω από τα πενήντα. Και ποιος θα κάνει αυτήν τη δουλειά;….
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (ΝΔ):
….Αφήστε, λοιπόν, τα περί κοινωνικής ευαισθησίας που όψιμα επικαλείστε, γιατί στα δυόμισι χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουμε δύο αχρείαστα μνημόνια που κόστισαν 14,5 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, συνεχείς άδικες και δυσβάστακτες περικοπές συντάξεων που κάθε τέλος του μήνα τις νοιώθουν στο πετσί τους οι πολίτες, απόρροια του τερατουργήματος Κατρούγκαλου, που μας διαβεβαίωνε ότι με τον νόμο του οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν κιόλας, δύο ή τρεις συντάξεις που θα κοπούν από το 2019 -και το έχετε ψηφίσει- περικοπή δύο μισθών λόγω της μείωσης του αφορολόγητου δύο φορές μάλιστα -είναι αυτό το αφορολόγητο που λέγαμε ότι θα είναι στις 12.000 ευρώ-, τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν τη σύνταξη τους, μισθοί των 360 ευρώ, νέα γενιά συνταξιούχων των 185 ευρώ, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας…..
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (ΝΔ):
….Με 185 ευρώ σύνταξη ποια προστασία παρέχεται, αλήθεια, από την Κυβέρνηση κατά τον χρόνο επέλευσης των ασφαλιστικών κινδύνων, του γήρατος, των ασθενειών, του θανάτου, που αναλαμβάνει κανονικά να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ασφαλιστικό σύστημα για τους πολίτες; Απολύτως καμία….
…..Και βέβαια, να θυμίσω την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας από 4% σε 6% στο σύνολο των κύριων συντάξεων, 6% στις επικουρικές και 6% στις διπλές συντάξεις.
Να θυμίσω ότι καταργήθηκαν οι συντάξεις χηρείας για επιζώντες συζύγους κάτω των πενήντα δύο ετών και περικόπηκε η καταβαλλόμενη σύνταξη του επιζώντος στο 50% της σύνταξης λόγω θανάτου ή στο 25% αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή. Περίπου δεκαπέντε χιλιάδες δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Να θυμίσω ότι εκκρεμούν περίπου εξήντα πέντε χιλιάδες εφάπαξ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αίτησης συνταξιοδότησης από 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και θα μειωθούν έως και 20%, με πολύμηνη αναμονή έως τον Αύγουστο του 2018….
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (ΔΗΣΥ):
….Με την ίδια καθαρότητα θέλουμε να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση πάνω στη δικιά μας τροπολογία. Η δικιά μας τροπολογία έχει έξι άρθρα. Άρση αδικιών για τις συντάξεις, για τα ορφανά, τις χήρες ή τους χήρους. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η ανάλγητη στάση από την πλευρά του Υπουργείου. Πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, να αρθεί η αδικία, να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη. Δεν έχει καμία αιτιολογία η Κυβέρνηση να μην παίρνει θέση….
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (ΝΔ):
….Συνοψίζοντας, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να επουλώσει τα τραύματα που έχει προκαλέσει αυτή η Κυβέρνηση στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους. Οι όποιες ασήμαντες διατάξεις περιέχονται σε αυτό αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Όταν έχετε επιβάλει εξοντωτικές εισφορές που έχουν σμπαραλιάσει ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όταν έχετε πετσοκόψει συντάξεις και έχετε καταδικάσει και μελλοντικούς συνταξιούχους, όταν έχετε προκαλέσει κραυγαλέες αδικίες με την κατάργηση των συντάξεων χηρείας, όταν στην αγορά εργασίας η μερική απασχόληση είναι ο κανόνας και έχετε δημιουργήσει τη γενιά των εργαζομένων των 360 ευρώ, όταν έχετε δημιουργήσει αυτήν τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα για τους περισσότερους Έλληνες, δεν μπορείτε να θριαμβολογείτε και δεν μπορείτε ούτε να την αγνοείτε, ούτε να την αποκρύψετε με φθηνά τεχνάσματα…..
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (ΝΔ):
….Ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Οι μειώσεις το 2016 ανήλθαν σε 165 εκατομμύρια ευρώ για 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους και το 2017 για 270.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 587 εκατομμύρια ευρώ. Η πλήρης κατάργηση του συνολικού ποσού των 900 εκατομμυρίων ευρώ για το ΕΚΑΣ θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2019.
Καταργήθηκαν οι συντάξεις χηρείας για επιζώντες συζύγους κάτω των 52 ετών και περικόπηκε η καταβαλλόμενη σύνταξη στον επιζώντα. Θα ακούσουμε κάτι γι’ αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ Υγείας από 4% σε 6% στο σύνολο των κυρίων συντάξεων, 6% στις επικουρικές, 6% στις διπλές συντάξεις, χωρίς η αύξηση αυτή να αντιστοιχίζεται σε παροχές Υγείας.
Και η προσωπική διαφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων καταργείται. Οι παλαιοί συνταξιούχοι μετά τις απώλειες που υπέστησαν μετά το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο, θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές με το τέταρτο μνημόνιο, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Από 1/1/2019 προβλέπονται νέες μειώσεις, που ισοδυναμούν με απώλεια μίας έως τριών συντάξεων…..
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ – Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
….Για τις τροπολογίες εκείνο που περιοριστικά θέλω για λίγο να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι για τις συντάξεις χηρείας πρέπει να γίνει σαφές ότι από 14 Μαΐου του 2019 θα προκύψει η πρώτη περίπτωση που  μπορεί να συμβεί, το  όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει από τις συντάξεις χηρείας. Επομένως, όπως έχω εξηγήσει, στο διάστημα αυτό θα βρούμε τρόπους και θα λύσουμε τα σχετικά θέματα…..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΔΗΣΥ):
…..Δεν θέλω να θίξω κανέναν, αλλά στην ιστορία με τις χήρες κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα. Γιατί εμείς καταθέσαμε εδώ μία ολοκληρωμένη ρύθμιση, η οποία λύνει το πρόβλημα και άκουσα τον κύριο Υπουργό να λέει ότι το πρόβλημα θα υπάρξει το 2019, όταν υπάρχει τώρα! Και μας ακούει και μας βλέπει κόσμος και περιμένει!.
Ακούσαμε εδώ, κύριε Πρόεδρε, τον κ. Πετρόπουλο, που έχει φύγει, να λέει ότι το ζήτημα θα προκύψει το 2019. Σας παρακαλώ θερμά, κυρία Υπουργέ, δεχθείτε τον Σύλλογο που έχουν συναπαρτίσει αυτές οι γυναίκες, για να σας πουν οι ίδιες περί τίνος πρόκειται, τι ζουν και πώς φτωχοποιούνται. Και επειδή και δικοί σας Βουλευτές έστειλαν το θέμα, παρακαλώ θερμά, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνετε δεκτή την τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αφορά τις χήρες, αλλά αφορά και τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να έχουν μια αξιοπρεπή ρύθμιση οφειλών. Νομίζω ότι αυτά τα δύο ζητήματα είναι μείζονα…..
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (ΝΔ):
…..Καταργήθηκαν οι συντάξεις χηρείας για επιζώντες συζύγους κάτω των πενήντα πέντε ετών. Μειώθηκαν κατά 35% τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από 1/1/2016 και επιβλήθηκε ρήτρα βιωσιμότητας. Αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ υγείας από το 4% στο 6% στο σύνολο των κύριων συντάξεων, 6% στις επικουρικές, 6% στις διπλές συντάξεις και αυτή η αύξηση δεν έφτασε ποτέ στον ΕΟΠΥΥ. Η περιβόητη προσωπική διαφορά στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων καταργείται και έρχονται νέες περικοπές με το άδικο και αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, που, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου που έχετε ήδη υπογράψει, ισοδυναμούν με απώλεια μίας έως τριών συντάξεων…..
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ (Ένωση Κεντρώων):
…..Περίτρανη απόδειξη και των δικών σας επιτευγμάτων αποτελεί η προσωρινή σύνταξη χηρείας των 280 ευρώ για πενήντα χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, βλέπε το Ταμείο Νομικών. Ο Θεός μόνο ξέρει πότε θα βγει η οριστική σύνταξη και πότε θα υπολογιστεί ορθώς…..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (ΝΔ):
…..Τι γίνεται, τελικά, με αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο, το οποίο καλείται η Εθνική Αντιπροσωπεία να συζητήσει και βεβαίως να ψηφίσει σήμερα; Στην πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, -και αναφέρομαι σε εσάς επειδή έγινε πολύ μεγάλη κριτική για το αν και κατά πόσο κάποιοι συνάδελφοι μιλάνε για τα άρθρα του νομοσχεδίου- θα έπρεπε να έχετε υπόψη σας ότι με αυτό το νομοσχέδιο, τελικά, έχουμε και αύξηση εισφορών και περικοπή συντάξεων και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Είναι η πρώτη φορά ενδεχομένως που θα δούμε συντάξεις χηρείας σε ποσά τα οποία ανέρχονται στα 190 ευρώ και στα 200 ευρώ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.