Την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα ψήφισης του επαίσχυντου ν.4387/2016 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α με επικεφαλής την αντιπρόεδρο κ. Καλλιόπη Δεληγιάννη συναντάται με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη Άδωνι.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται απάντηση των αρχηγών κομμάτων προκειμένου να συναντηθούν με μικρή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και Φορέων Εργαζομένων - Συνταξιούχων μετά από σχετική επιστολή, απόρροια απόφασης της από 24 Απριλίου Σύσκεψης.
Για το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α
Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Απόστολος Παπαπαρίσης
Υ.Γ. Στο http://aksia124387. blogspot.gr/ μπορείτε να δείτε το καταστατικό και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο
Ακολουθεί η επιστολή που είναι ίδια σε όλους και το ψήφισμα
Κύριε Αρχηγέ ........
1.-Η Ε.Α.Α.Ν. ανέλαβε να προωθήσει το Ψήφισμα της 24ης Απριλίου 2017 των Φορέων που αναγράφονται σε αυτό, που αφορά τις συντάξεις χηρείας, που προκύπτουν βάσει του Ν.4387/2016 και το οποίο σας επισυνάπτουμε.
2.-Τα ηλικιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικά, άδικα, άνευ ουσιώδους δημοσιονομικού οφέλους και αυθαίρετα, είναι κυρίως αντικοινωνικά γιατί παραγνωρίζουν και τιμωρούν την Ελληνίδα μητέρα, γιαγιά και σύζυγο και στυλοβάτη του εργαζομένου άνδρα, επάνω στην οποία στηρίζεται διαχρονικά η Ελληνική οικογένεια.
3.-Επιθυμούμε να σας συναντήσουμε με μικρή αντιπροσωπία των Φορέων, ώστε να σας ενημερώσουμε και προφορικά και να μας γνωρίσετε τις θέσεις του Κόμματός σας και τις ενέργειές στις οποίες προτίθεσθε να προβείτε για διόρθωση αυτής της αδικίας.
4.-Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στην παρούσα, θα θεωρήσουμε ότι είσαστε αντίθετος με την τακτοποίηση της αδικίας αυτής.
Με σεβασμό
Πρόεδρος της ΕΑΑΝ
Αντιναύαρχος Σπ. Περβαινάς Π.Ν. ε.α.
Ψήφισμα Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων
για το άρθρο 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις «Συντάξεις Χηρείας»
Σήμερα την 24η Απριλίου 2017 στα γραφεία της Ενώσεως Αξιωματικών Αποστράτων Ναυτικού (ΕΑΑΝ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων, με θέμα «Το αντισυνταγματικό πλαίσιο που διέπει τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016, αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας στη χώρα μας».
Σύμφωνα με όσα αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρέθηκαν, το επίμαχο άρθρο, χρήζει άμεσης τροποποίησης καθόσον παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας, και δημιουργούνται εύλογες απορίες, όπως παρακάτω:
Αν ζούσε ο/η σύζυγος δεν θα έπαιρνε την αναλογούσα σύνταξη; Η σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική και συνταγματικά κατοχυρωμένη; Τι θα γίνουν οι εισφορές των 25, 30 και 35 χρόνων ασφάλισης;
Πόσο λογικό είναι να δικαιούται σύνταξη κάποιος/α που είναι 55 ετών και 1 ημέρα και να μην δικαιούται κάποιος/α άλλος/η που είναι 55 ετών παρά 1 ημέρα; Πόσο λογικό είναι μία χήρα άνω των 55 ετών με τα ελάχιστα απαιτούμενα χρόνια γάμου να δικαιούται σύνταξης και μία άλλη μικρότερη των 55 ετών που ήταν παντρεμένη, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να μην δικαιούται;
Πόσο εύκολο είναι να βρουν εργασία μεσήλικες όταν δεν βρίσκουν νεαρά άτομα με περγαμηνές; Ακόμα και αν βρεθεί εργασία, θ’ αποκτήσει ποτέ ο/η σύζυγος δικαίωμα σύνταξης ή θα «κλαπούν» για δεύτερη φορά οι ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικές εισφορές;
Θα σωθεί άραγε η οικονομία μ’ ένα μέτρο, που θα έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος κι αυτό από το 2020 και μετά; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι το μέτρο αυτό κτυπά το θεσμό της οικογένειας και ότι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όταν θα σταματήσει να δίδεται η «κουτσουρεμένη» σύνταξη (μειωμένη πλέον στο 50% από το 70%), που έτσι κι αλλιώς μετά βίας θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες σίτισης, θέρμανσης και ηλεκτρισμού; Πως μπορεί να επιζήσει κάποιος με μηδενικό εισόδημα; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι αν έχουν στεγαστικό δάνειο με μηδενικό εισόδημα θα χάσουν ακόμη και το σπίτι τους;
Συναφώς και με τα ανωτέρω επισημαίνονται και τα ακόλουθα:
Δεν ήταν μνημονιακή δέσμευση. Συμπεριελήφθη στο επιπρόσθετο μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016. Η επίμαχη παράγραφος έχει ως εξής στα Αγγλικά καιστη γλώσσα μας: «Supplemental Memorandum of Understanding 2.5.1(vi)Harmonise benefits rules. b) make the provision of survivor pensions more responsive to work incentives by including an eligibility requirement of 55 years of age for the surviving spouse to be entitled to a permanent survivor pension, except if the surviving spouse has a dependent child or proof of permanent incapacity for work of at least 67%, and limit temporary survivor pension of the spouse aged below 55 to 3 years with 2 years period of contribution subsidy, in case of unemployment, over a period of 5 years starting from the granting of the temporary survivor pension; [Μετάφραση:Επιπρόσθετο μνημόνιο κατανόησης. 2.5 Εναρμόνιση των ευνοϊκών κανόνων. Η παροχή των συντάξεων χηρείας, να δίνει κίνητρα εργασίας, περιλαμβάνοντας απαίτηση ορίου ηλικίας των 55 για την επιζούσα σύζυγο, εκτός αν έχει εξαρτώμενο τέκνο ή ανικανότητα για εργασία 67% και όριο για προσωρινή σύνταξη επιζώντος για σύζυγο κάτω των 55, για 3 χρόνια με 2 χρόνια επιδότηση εισφορών, σε περίπτωση ανεργίας, σε μια περίοδο 5 ετών από την έναρξη της προσωρινής σύνταξης χηρείας.]».
Δεν απαιτούνται ισοδύναμα. Τα 177 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στα έσοδα από συντάξεις λόγω θανάτου τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, που αναφέρεται από ορισμένους, προκύπτει από τη μη χορήγηση πλέον συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες και από τη μείωση του ποσοστού χορήγησης σύνταξης (50 και όχι 70%) αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών σύζυγος. Άρα τα 177 εκατ. ευρώ, ουδεμία σχέση έχουν με την κατάργηση των συντάξεων χηρείας με ηλικιακά κριτήρια, που θ’ αρχίσει από 13 Μαΐου 2019.
Στις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως, δεν συναντώνται τέτοιας«εκδικητικής» μορφής μέτρα, εναντίον των οικογενειών των θανόντων ασφαλισμένων, τουναντίον προστατεύονται απόλυτα τα δικαιώματά τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ομοφώνως οι παραβρισκόμενοι αποφασίσαμε:
Την κλιμάκωση των ενεργειών μας έως την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την άρση του ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης. Ενέργειες που είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε δίπλα μας ΟΛΗ την Ελληνική κοινωνία.
Την επιδίωξη συνάντησης 4μελούς μικτής επιτροπής (γυναίκες – φορείς), που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, με τους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τη διαρκή παρουσία μας στα Μ.Μ.Ε. για να επικοινωνήσουμε το θέμα σε όλους τους συμπολίτες μας, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.
Την άσκηση όλων των προβλεπομένων ενδίκων μέσων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή/και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Την πραγματοποίηση κινητοποίησης την 30η Μαΐου 2017 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα Τρίτη και ώρα 17:00.
Το παρόν ψήφισμα εξουσιοδοτείται, να προωθήσει στους αρχηγούς κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α κ. Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. κ. Σπύρος Περβαινάς και υπογράφεται από:
·
60 και πλέον κυρίες, απ’ όλη την Ελλάδα που πλήττονται από το άρθρο 12 του ν.4387/2016.
·
Φορείς πλην ΕΔ-ΣΑ: ΚΕΔΕ, ΕΝΣΙΔΥ, ΓΣΕΕ, ΙΣΑ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας- Φορείς ΕΔ-ΣΑ: ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΠΟΑΣΑ, ΠΟΣ, ΑΝΕΑΕΔ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΕΥΠΣ, ΕΥΠΣΠΑ, ΠΟΜΕΝΣ, Ένωση Εκλιπόντων Αξκων ΣΞ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΠΣ, ΣΑΑΤΧΣ και ΠΣΑΕΜΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.