Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019

Συναντήσεις του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α σε Αθήνα και Λάρισα

Το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα τις παρακάτω κατά ημερολογιακή σειρά συναντήσεις.
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, βρέθηκε στη Λάρισα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α παραβρέθηκε στην ομιλία της και συζήτησε για λίγο μαζί της. Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου.
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, βρέθηκε στη Λάρισα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ήταν ο μοναδικός φορέας που συνάντησε στο ξενοδοχείο που διέμενε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου είχαν μία σύντομη συζήτηση, όπου ανέφερε τα εξής: «Όταν δεσμεύτηκα ως πρόεδρος της ΝΔ ότι αν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε τα ηλικιακά κριτήρια και θα επαναφέρουμε το ποσοστό στο 70%, ήμουν σίγουρος ότι θα το έπραττε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κι έγινε. Δεν μας πείραξε. Το θέμα σας δεν ήταν για κομματική εκμετάλλευση. Το υποστηρίξαμε και το ψηφίσαμε. Έπρεπε οι σύζυγοι θανόντων να βγουν το γρηγορότερο από το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας στο οποίο βρέθηκαν εξαιτίας της άδικης και ισοπεδωτικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης». Η πρόεδρος του Συλλόγου συμφώνησε ότι η παρέμβαση και δέσμευση του προέδρου της ΝΔ ήρθε την κατάλληλη στιγμή και ήταν πολύ καθοριστική και ότι χωρίς αυτή ίσως η εξέλιξη να μην ήταν η αναμενόμενη. 
Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, βρέθηκε στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε στην ομιλία του και είχε μία μικρής διάρκειας συζήτηση μαζί του. Φωτογραφία δεν έχει σταλεί στο Σύλλογο.
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α στο Υπουργείο Εργασίας με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλο όπου τέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1) Αναδρομικά από τον Μάιο 2016 έως Μάιο 2019. Απάντηση: Καταλαβαίνω ότι έχετε δίκιο, αλλά λόγω των εξελίξεων δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα.
2) Καθυστέρηση εκδόσεων συντάξεων και επικουρικών. Απάντηση: Θα δοθεί εντολή προτεραιότητας για τις συντάξεις χηρείας.
3) Αύξηση ποσοστού στις συντάξεις χηρείας για τις εργαζόμενες/συνταξιούχες. Απάντηση: Υπήρχε η σκέψη για βελτιώσεις και διορθωτικές μεταβολές και αν δεν είχαμε εκλογές θα είχε γίνει αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι.
4) Υπολογισμός συντάξεων χηρείας για τους θανόντος που δεν ήταν συνταξιούχοι. Απάντηση: Κάποιες συντάξεις με τον Ν.4387/2016 έχουν δεχθεί αύξηση και κάποιες πάρα πολύ μεγάλη μείωση με αποτέλεσμα και οι συντάξεις χηρείας να βγαίνουν μειωμένες και δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό αλλά το πλαφόν του κατώτατου των 360 ευρώ θα ισχύει και θα ισχύει και για τις εργαζόμενες/συνταξιούχες.
5) Ποσοστό της σύνταξης για τα τέκνα. Απάντηση: Το ένα παιδί δικαιούται το 25%, ενώ από 2 παιδιά και πάνω, η μητέρα δικαιούται το 70% και τα παιδιά μοιράζονται το 30% γιατί δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.
6) Η κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ να ισχύει και για τις συντάξεις χηρείας προ νόμου Κατρούγκαλου. Απάντηση: Τώρα έγιναν οι διορθώσεις του άρθρου 12 και δεν μπορούν να κάνουν κάτι τώρα.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α στη Βουλή στο γραφείο του ΚΙΝΑΛ με τον κ. Κεγκέρογλου, τον κ. Έξαρχο και τον κ. Κρυωνίδη και συζητήσαμε για τα θέμα των αναδρομικών, το ποσοστό για τις εργαζόμενες και ο υπολογισμός των θανόντων που δεν ήταν συνταξιούχοι. Ο κ. Κεγκέρογλου μας διαβεβαίωσε πως έχουμε την υποστήριξή τους και ότι θα θέσει τα θέματα στην Βουλή.
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, που βρέθηκε ο κ. Πετρόπουλος στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. Παραβρέθηκε επίσης και ο βουλευτής ν. Λάρισας κ. Παπαδόπουλος. Συζητήθηκαν και πάλι τα θέματα που απασχολούν το Σύλλογο. Ο κ. υφυπουργός διαβεβαίωσε πως έχει δοθεί εντολή για προτεραιότητα στις εκδόσεις των συντάξεων χηρείας αλλά το πρόβλημα με τις διπλές συντάξεις (διαδοχική) συνεχίζει να υφίσταται. Όσο για τα αναδρομικά υποστήριξε πώς το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει πρόβλημα να δοθούν και το πρόβλημα είναι στις προτεραιότητες που δίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε επίσης πως προσπαθούν να προλάβουν να επανέλθει το ποσοστό στο 70% έως τέλους του μήνα μαζί με τις νέες οριστικές συντάξεις.
Τέλος έχει ζητηθεί από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α συνάντηση με τον βουλευτή κ. Βρούτση τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί όταν επιστρέψει στην Αθήνα. Λείπει στη νησιωτική χώρα.
Οι συναντήσεις και επαφές συνεχίζονται...
3 και 4 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δικηγόρους/εργατολόγους των Αθηνών κ. Μητροπούλου, κ. Περπατάρη, κ. Αποστολίδη και κ. Μπούρλο ώστε να ενημερωθεί το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α πως μπορούν τα μέλη του να διεκδικήσουν νομικώς τα εξής:
1) Αναδρομικά, 2) Ποσοστό συντάξεων χηρείας για τις εργαζόμενες/συνταξιούχες, 3) Υπολογισμό συντάξεων χηρείας για τους θανόντες που δεν ήταν συνταξιούχοι.
Όλοι υποστήριξαν ότι είναι δυνατή η διεκδίκηση και για τα τρία θέματα αλλά χωριστά και ότι υπάρχει η δυνατότητα ομαδικής προσφυγής (πχ ανά 50 άτομα) ώστε το κόστος να είναι πιο μικρότερο. Αναμένεται να μελετήσουν το θέμα και να ενημερώσουν το Σύλλογο αν μπορούν να αναλάβουν την υπόθεση και με τι όρους ώστε στη συνέχεια ο Σύλλογος να αποφασίσει ποιος θα τον εκπροσωπήσει.
Οι επαφές συνεχίζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.