Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μήπως πρέπει να θάβονται οι χήρες με τους άντρες τους;

Είναι ν’ απορεί κανείς με την αναλγησία και τον αμοραλισμό της συγκυβέρνησης σε πολλά θέματα. Ξεχωρίζουν όμως χαρακτηριστικά η αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ και των επιζώντων συζύγων. Κοιτάξτε πως αντιδρά μία σύζυγος συναδέλφου, η κυρία Σταυρούλα: «Είμαι 50 χρονών. Είμαι 30 χρόνια παντρεμένη. Ακολούθησα τον άνδρα μου στις μεταθέσεις του ανά την Ελλάδα. Ο γιος μου είναι ενήλικος και άνεργος. Δεν έχω κανένα εισόδημα. Αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι εγώ πως θα ζήσω; Μήπως πρέπει οι χήρες να θάβονται με τους άνδρες τους;»
Όσοι από εμάς έχουμε το θεσμό της οικογένειας ψηλά στην ιεραρχία των αξιών μας θα αγωνισθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου ν' αλλάξει το επαίσχυντο άρθρο 12 του ν.4387/2016. Το άρθρο αυτό αφορά άπαντες και αποτελεί κατάφωρη αδικία, γιατί πλήττει τις οικογένειες όπου εργαζόμενος ήταν μόνον ο εκλιπών σύζυγος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου λόγω των συχνών μεταθέσεων και της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού επαγγέλματος, οι σύζυγοι είτε δεν μπορούν να βρουν εργασία είτε εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για να ακολουθήσουν το σύζυγο τους.
Πολλοί έχουμε αρθρογραφήσει επί του θέματος. Λίγοι μας δίνουν σημασία. Ο κ. Αθανάσιος Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ που διετέλεσε και ΥΦΕΘΑ ανέλαβε να κινήσει τα γρανάζια της Βουλής και τους συναδέλφους του ώστε να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου και να ληφθούν υπόψη κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Για το σκοπό αυτό έκανε ήδη 2 ερωτήσεις στη Βουλή στις 16/9/2016 και στις 20/12/2016 προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Απάντηση έλαβε στις 16/1/2017 μόνον από τον ΥΕΘΑ κ. Καμμένο με συνημμένα τρία έγγραφα. Εκεί βλέπουμε το ΥΠΕΘΑ να ενημερώνει ότι: (1) Καταρχήν είναι θέμα αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. (2) Παρόλα αυτά έχει στείλει τις δικές του απόψεις μέσω του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ. Τι γράφουν όμως τα έγγραφα αυτά; 
Το 1ο έγγραφο (21-4-2016, υποπαράγραφο 1ε), προτείνει ορθώς: «Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή για τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Δυστυχώς με το 2ο έγγραφο (30-5-2016, υποπαράγραφο 1γ) το ΥΠΕΘΑ αλλάζει τη θέση του και γράφει: «...θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οικογένειες των στελεχών των ΕΔ για όσες περιπτώσεις υφίσταται αποδεδειγμένα θάνατος ένεκα ή συνέπεια της υπηρεσίας,... Επίσης φρονούμε ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών θα πρέπει να μειωθεί στα 50 έτη».
Τέλος με το 3ο έγγραφο (27-6-2016, υποπαράγραφο 1γ) το ΥΠΕΘΑ αλλάζει και πάλι προς το χειρότερο τη θέση του και γράφει: «...θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οικογένειες των στελεχών των ΕΔ για όσες περιπτώσεις υφίσταται αποδεδειγμένα θάνατος ένεκα ή συνέπεια της υπηρεσίας,...».
Και οι ερωτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Γιατί κ. υπουργέ της Εθνικής Άμυνας; Τι σας έκανε να αλλάξετε θέση - άποψη; Οι υπόλοιπες σύζυγοι τι θα απογίνουν; Να γίνουν ζητιάνες; Να πεθάνουν; Πόσο ανάλγητα μπορείτε να συμπεριφερθείτε στην Ελληνίδα μάνα; Πως θα ζήσει ένας άνθρωπος χωρίς εισοδήματα, χωρίς σύνταξη αλλά με στεγαστικό δάνειο και πιθανόν με άνεργα τέκνα; Ούτε ως πρόσφυγα δεν την αντιμετωπίζετε αφού ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι εκτός της στέγης θα τους δίδει μηνιαίως και 400 ευρώ. Από που θα βρείτε άραγε τις αναγκαίες πιστώσεις; Μήπως από τις εισφορές 30 και πλέον ετών των εκλιπόντων συζύγων;
Εν αναμονή των απαντήσεων ή μη των δύο άλλων υπουργείων, το θέμα θα έχει και συνέχεια. Το πιθανότερο να συζητηθεί στη Βουλή. Εκεί ελπίζουμε στην υποστήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι τόσο άδικοι, σκληροί και άτεγκτοι. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν έδωσαν και τόσο σημασία και δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν τότε. Οι συμπολίτες μας βουλευτές Άννα Βαγενά, Νίκος Παπαδόπουλος και Κόκκαλης Βασίλειος, τι λένε άραγε;
Του Απόστολου Παπαπαρίση


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.