Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Συνάντηση Μηταράκη με Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α

Ο  Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας την 23η Ιουλίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 08:30,  με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Λαμπρινή Σαμαρά, την Α’ Αντιπρόεδρο Καλλιόπη Δεληγιάννη και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Απόστολο Παπαπαρίση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α παρέδωσε στον κ. Υφυπουργό υπόμνημα με τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του. Ο κ. Υφυπουργός, αφού επισήμανε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η πληρωμή των συντάξεων χηρείας, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες εφαρμογής - υλοποίησης των αναγραφομένων στην πρόσφατη εγκύκλιο επί του άρθρου 19 του ν.4611/2019. Ειδικότερα και επί της ημερομηνίας πληρωμής σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2019. Την ημέρα εκείνη θα κατατεθεί η σύνταξη Οκτωβρίου ως έχει και την ίδια ημέρα ή την επόμενη θα κατατεθεί η διαφορά του ποσοστού από το 50 στο 70% της σύνταξης που θ' αφορά στα αναδρομικά πέντε μηνών. Από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και μετά θα κατατίθεται πλέον το ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης.
Η πρώτη συνάντηση αν και μη προγραμματισμένη και σχετικά σύντομη λόγω του φορτωμένου προγράμματος του κ. Υφυπουργού κρίνεται ικανοποιητική αφού ήταν φανερό ότι τόσο ο κ. Υφυπουργός όσο και η κ. Γενική Γραμματέας ήταν ήδη γνώστες των περισσότερων θεμάτων που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.


Τα θέματα που απασχολούν το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, έχουν όπως παρακάτω:
1. Εφαρμογή του άρθρου 19 του ν.4611/2019 και του άρθρου μόνου του ν.4499/2017. (1) κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων(2) Επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, (3) Μείωση του ορίου της 5ετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από 5 στα 3 έτη. (4) Κατώτατη σύνταξη στα τέκνα.
2. Να ισχύσει για τους εργαζόμενους (ασφαλισμένους) εκλιπόντες ότι και των ήδη συνταξιούχων στον υπολογισμό του ποσοστού του 70%. Τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους.
3. Να επισπευτεί η έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας.
4. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού χορήγησης σύνταξης μετά την τριετία σε όσους έχουν δική τους σύνταξη ή εργάζονται.
5. Να εκδοθεί λογισμικό για όσες υποπεριπτώσεις αυτό απαιτείται ακόμα.
6. Να επισπευτεί η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων.
7. Να δοθεί εντολή ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που δεν έχουν δοθεί ακόμα.
8. Να υπάρξει μοριοδότηση για μόνιμη εργασία για όσες το επιθυμούν χωρίς όμως να υποκαθιστά το νόμιμο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος.
9. Μέλη μας δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Παιδείας γιατί θεωρούνται πλέον συνταξιούχοι. Έτσι χάνονται χρόνια κόπων και προσπαθειών και μένουν μόνο με μια σύνταξη χηρείας.
10. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο με συνεργασία άλλων υπουργείων ώστε  η ορφανική οικογένεια να αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία. (Αποσπάσεις εκπαιδευτικών, μεταγραφή φοιτητών, μοριοδότηση εργασίας κλπ). Σε ορισμένες περιπτώσεις εξισώνονται με τις μονογονεϊκές αλλά εκεί ο/η σύζυγος βρίσκεται εν ζωή. Στις ορφανικές όχι.
11. Ακόμα κι αν είναι ΑΜΕΑ κάποιο τέκνο χάνει το προνοιακό επίδομα αν γίνει δικαιούχος Σύνταξης Θανάτου.
12. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο κυρίως από παλαιές συνταξιούχες του ΟΓΑ που δεν εντάχθηκαν στην κατώτατη σύνταξη.
13. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο παλαιών συνταξιούχων που έχουν παιδιά κάτω των 24 ετών και δεν υπάγονται σε αυτές τις ευργετικές διατάξεις χορήγησης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.