Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Επιστολή στην Αχτσιόγλου για τις Συντάξεις Χηρείας από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων

κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρω την αγωνία χιλιάδων γυναικών που θίγονται από το ισχύον νομικό καθεστώς σχετικά με τις συντάξεις χηρείας. Οι νομοθετικές αλλαγές αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο και επισημαίνουμε ότι τα σημαντικότερα αιτήματα του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α), έχουν να κάνουν με την τροποποίηση του άρθρου 12 (νόμος Κατρούγκαλου) που θίγει τις χήρες κάτω των 55 ετών, την άρση των ηλικιακών κριτηρίων στις συντάξεις χηρείας, την επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% και τον διαχωρισμό των ορφανικών οικογενειών από τις μονογενεϊκές οικογένειες, με βάση το γεγονός ότι στην πρώτη κατηγορία δεν υπάρχει εν ζωή, ο ένας εκ των δύο γονιών.
Πρόκειται για μια αδικία που υφίστανται οι επιζώντες σύζυγοι, ειδικά αυτοί που εμπίπτουν στην κατηγορία των κάτω των πενήντα πέντε (55) ετών. Πρόκειται για εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί και οι οποίες δεν είναι δίκαιο να μην επιστραφούν στην οικογένεια του θανόντος.
Ζητούμε να δείτε με ιδιαίτερη ευαισθησία το εν λόγω θέμα γιατί αφορά σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες και να καταργηθεί το ηλικιακό κριτήριο που προβλέπει το άρθρο 12 στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας, ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου, φύλου και κοινωνικής ομάδας, να χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 70% και όχι το 50% που δικαιούνταν ο εκλιπών κατά το χρόνο θανάτου του και να καταργηθεί ο Ν. 4387/2016.
Σας επισυνάπτουμε σχετικό υπόμνημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, αλλά και ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Με τιμή, 
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 
Δωροθέα Κολυνδρίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.