Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

ΕΠΕΙΓΟΝ - ΑΞ.Ι.Α προς Υπουργείο Εργασίας - Έκδοση οδηγιών για κληρονόμους και δικαιούχους σύνταξης θανάτου επί αναδρομικών

11-12-2018, μετά την ψήφιση των ΚΥΑ (Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων) για επιστροφή ως εφάπαξ επίδομα μέρους των οφειλομένων αναδρομικών στα στελέχη των Ειδικών Μισθολογίων, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων απέστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμα που ακολουθεί στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Παρακαλούμε όπως σε συνέχεια του ΦΕΚ-Β-5503-07/12/2018 για συνταξιούχους Ειδικών Μισθολογίων και του ΦΕΚ-Β-5435-04/12/2018  για εν ενεργεία Ειδικών Μισθολογίων εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οδηγίες για (1) για κληρονόμους του 5503 ΦΕΚ και (2) για δικαιούχους σύνταξης θανάτου και κληρονόμους του 5435 ΦΕΚ.
Προτείνουμε να είναι παρόμοιες με αυτές που εκδόθηκαν 23/11/2018 «Οδηγίες για επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν για περίθαλψη θανόντων συνταξιούχων» από το Υπουργείο Εργασίας και αργότερα από τον ΕΦΚΑ 12/1/2018, όπου αναγραφόταν. Προσοχή μόνον στη διαφορετική αντιμετώπιση των δύο παραπάνω ΦΕΚ στους δικαιούχους σύνταξης θανάτου.

<<......, η επιστροφή ........, θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου που απεβίωσε, είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται στην υπηρεσία η ιδιότητα του κληρονόμου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Στην περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη: πρόσφατο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους).

ii) Στην περίπτωση που έχει δημοσιευτεί διαθήκη: αντίγραφο της διαθήκης, πρόσφατα πιστοποιητικά περί μη προσβολής/αμφισβητήσεως του κληρονομικού δικαιώματος και περί μη δημοσίευσης άλλης/νεότερης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης του κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους).
iii) Εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η αίτηση για την απόδοση των αναδρομικών θα υποβάλλεται είτε ξεχωριστά από τον καθένα είτε από έναν, νόμιμα εξουσιοδοτημένο να ενεργήσει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων.>>
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.