Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι και τι είπαν στη Βουλή για τις Συντάξεις Χηρείας και τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων

Κατά τη συνεδρίαση της Βουλής στις 8 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Πέμπτη πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές. Οι παρακάτω αναφέρθηκαν και στο θέμα των Συντάξεων Χηρείας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (ΝΔ): Επίσης, η τροπολογία που καταθέτετε περιλαμβάνει μία αδικία για τις χήρες, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στην τροπολογία σας για τη διαβίβαση αυτών των δικαιωμάτων στους κληρονόμους, όπως έγινε το 2014. Γενικά, κύριε Υπουργέ, έχετε αδικήσει τις χήρες και με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Όλο υπόσχεστε βελτιώσεις, αλλά βελτιώσεις δεν βλέπουμε.
ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΔ): Από την περικοπή του ΕΚΑΣ, την περικοπή στο μισό του επιδόματος θέρμανσης, την περικοπή επιδομάτων χηρείας; Αυτή είναι η πραγματικότητα της δεύτερης περιόδου αφηγήματος του κυρίου Πρωθυπουργού.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ (ΝΔ): Από την άλλη μεριά θα περιμέναμε σε αυτήν την τροπολογία σας ή σε κάποια άλλη να αποκαταστήσετε την αδικία και για τις ορφανικές οικογένειες, όπως αυτές εκφράζονται με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων με την επωνυμία «ΑΞΙΑ». Σύμφωνα με τη σχετική εφαρμογή της γνωστής ΚΥΑ, τα αναδρομικά θα κατατίθεντο στους ήδη τότε συνταξιούχους σε τριάντα έξι μηνιαίες δόσεις. Στο άρθρο 2 της συγκεκριμένης ΚΥΑ είχε προβλεφθεί να καταβληθούν τα αναδρομικά και στα μέλη των οικογενειών στα οποία είχε μεταβιβαστεί η σύνταξη όσων είχαν αποβιώσει. Εσείς, όμως, σήμερα αγνοήσατε προκλητικά τις ορφανικές οικογένειες, που δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ εμείς καταθέσαμε από 27/3/2018 σχετική ερώτηση. Σας χτυπήσαμε την καμπάνα και δεν την ακούσατε, γιατί δεν λάβαμε μέχρι σήμερα ουσιαστική απάντηση από τους αρμοδίους Υπουργούς όπως όφειλαν με τον Κανονισμό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όλοι όσοι έχουν κληρονομικό δικαίωμα προφανώς και οι χήρες έχουν δικαίωμα για αυτά τα ποσά που θα καταβληθούν αναδρομικά να εισπράξουν κατά τη κληρονομική διαδοχή το ποσό που τους αντιστοιχεί. Και σε αυτό, λοιπόν, δεν έχει ισχύ καμία αποστροφή του λόγου πολλών από εδώ που είπαν ότι στερούμε από τις οικογένειες εκείνων που στο μεταξύ αποδήμησαν, τα ποσά τα οποία τους αφορούσαν.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ (ΝΔ): Επίσης, χαιρόμαστε που συμπεριλαμβάνετε τις χήρες και τα ορφανά μετά από το πετσόκομμα του κ. Κατρούγκαλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΣΥ): Εδώ, όμως, έρχονται και σας απαντούν οι εταίροι, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική σας, όταν λένε ότι ήταν δική σας η απόφαση της περικοπής των συντάξεων. Και ενώ βάλατε τις υπογραφές σας να περικοπούν παλιές και νέες συντάξεις, ακόμη και συντάξεις χηρείας, έρχεστε σήμερα και υπόσχεστε ότι δεν θα περικοπούν. Και αυτό ως άσος στο μανίκι για τις εκλογές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (ΚΚΕ): Τσακίσατε, ναι ή όχι, τις συντάξεις με τον «νόμο Κατρούγκαλου»; Δεν εξαφανίσατε τις επικουρικές; Δεν καταργήσατε το ΕΚΑΣ; Δεν μειώσατε δραστικά το εφάπαξ; Γιατί είναι στο δρόμο οι συνταξιούχοι; Γιατί δεν έχουν τι να κάνουν; Δεν καταδικάσατε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων να ζει με συντάξεις 400 και 500 ευρώ; Δεν καταδικάσατε όσους έχουν περιέλθει σε κατάσταση χηρείας να ζουν χωρίς σύνταξη ή με το 50% αντί του 70% που υπήρχε μέχρι τώρα για όσους δικαιούνται;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΞ.Ι.Α:
--Όταν διαπιστώθηκε το βράδυ (7/11), ότι στην τροπολογία σχετικά με τα αναδρομικά στα Ειδικά Μισθολόγια δεν υπήρχε σαφή αναφορά στις ορφανικές οικογένειες ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α ενημέρωσε κόμματα και κυβέρνηση.
--Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας ήταν στη συζήτηση (8/11) στη Βουλή πολλοί βουλευτές να αναφερθούν στο θέμα. Ακούγοντας τις τοποθετήσεις ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι τα αναδρομικά αφορούν και στους κληρονόμους των εκλιπόντων.
--Θα παρακολουθούμε το θέμα ώστε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί να είναι σαφής ως προς το θέμα που προέκυψε. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα εφάπαξ μικρό ποσό. Ανήκει στις οικογένειες των μελών μας και εκεί πρέπει να αποδοθεί.
--Υπόψη ότι ακόμα εκκρεμεί η καταβολή του πρώτου 50% για το 90% των ορφανικών οικογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.