Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η Αχτσιόγλου για Συντάξεις Χηρείας στην ΕΡΤ3

Σχολιασμός: Οι ερωτήσεις των 2 e-mail αν μεταφέρθηκαν σωστά από τον δημοσιογράφο ήταν μόνο για το ποσοστό και κακώς. Οι απαντήσεις της κ. Υπουργού ήταν εκτός θέματος και μερικές φορές παραπλανητικές. Μίλησε για προπαγάνδα και fake news και ότι λένε κάποιοι ότι έχουν κοπεί ήδη οι Συντάξεις Χηρείας. Ουδείς από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α είπε κάτι τέτοιο αλλά και δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας να το έχει υποστηρίξει κάποιο άτομο, φορέας ή ΜΜΕ. Υποστήριξε εσφαλμένα ότι έφτιαξαν ειδικά προγράμματα εργασίας με προιμοδότηση για χήρες και χήρους. Δεν έφτιαξαν ούτε ένα. Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α συναντήθηκε 7 φορές με τον κ. Πετρόπουλο. Στις 2 από αυτές (2η και 3η) τον Οκτώβριο του 2017 ήταν παρούσα και η ίδια. Από τότε πέρασαν 13 μήνες και αγνοείται η τύχη της. Η φράση <<...να χαλαρώσουμε τα ηλικιακά κριτήρια...>> είναι λίαν ανησυχητική και ακούγεται πρώτη φορά. Θυμίζουμε τι είπε ο κ. Πετρόπουλος την 20η Νοεμβρίου 2018
 Tην 20η Νοεμβρίου 2018 το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], συνάντησε στο Υπουργείο Εργασίας τον Υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, μετά από προκαθορισμένο ραντεβού.
Από το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α συμμετείχαν η Σαμαρά Λαμπρινή (πρόεδρος), η Δεληγιάννη Καλλιόπη (Α’ Αντιπρόεδρος), η Σωτηρίου Αφροδίτη (ταμίας), η Γκόνα Έφη (μέλος), η Παπαχριστοπούλου Διονυσία (μέλος) και ο Απόστολος Παπαπαρίσης (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων).
Από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας συμμετείχαν η Βρακά Στυλιανή (Γενική Γραμματέας), ο Μπρίκης Νικόλαος (Διοικητής ΕΤΕΑΕΠ), η Σαμιακού Νεφέλη (Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού) και ο Παπαδόπουλος Δημήτριος (Σύμβουλος Γραφείου Υφυπουργού).
Τα θέματα που συζητήθηκαν και η εξέλιξη των απαντήσεων όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, έχουν όπως παρακάτω:
1.   Άρση ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016 (κάτω των 55 και κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Απάντηση 3/9: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από τους θεσμούς την αναστολή της εφαρμογής των. Είναι πεπεισμένος ο κ. Υφυπουργός ότι θα καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τέλος Οκτωβρίου για ενημέρωση επί των εξελίξεων.Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη. Το ζητήσατε από τους θεσμούς; Αν ναι, τι είπαν; Συμφώνησαν; Αν ναι, πότε θα γίνει νόμος του κράτους; Απάντηση 20/11: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει τον Φεβρουάριο του 2019 για αναστολή (όχι κατάργηση) εφαρμογής του μέτρου μέχρι να μειωθεί η ανεργία σε ποσοστό κάτω του 10%. Όπως δήλωσαν «αυτό μπορούμε να κάνουμε». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το άρθρο 12 του ν.4387/2016 θα ενεργοποιηθεί μόνον όταν η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από 10%. 
2.   Επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Απάντηση 3/9Εξετάζεται να δίδεται στοχευμένα και με βάση κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη; Έχετε σχεδιάσει κάτι; Αν ναι, τι ακριβώς; Απάντηση 20/11: Δεν έχει υπολογιστεί το κόστος. Θα υπάρξει νομοθέτηση τον Φεβρουάριο του 2019.
3.   Μείωση του ορίου της 5ετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από 5 στα 2 έτη. Απάντηση 3/9Θα εξετασθεί αφού αφορά λίγα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη; Το εξετάσατε; Απάντηση 20/11: Θέμα υπό εξέταση και μελέτη. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει τον Φεβρουάριο 2019.
4.   Να μην εφαρμοσθεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί για τις Συντάξεις Χηρείας ότι και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους. Απάντηση 3/9Αν δεν γίνουν οι μειώσεις στις παλαιές συντάξεις δεν θα γίνουν και στις Συντάξεις Χηρείας που θεωρήθηκαν νέες και θα έχει αναδρομική ισχύ, άρα και επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών. Νέα ερώτηση 20/11: Είδαμε ότι συμφώνησαν οι θεσμοί να μην μειωθούν οι παλαιές συντάξεις. Τι θα γίνει με αυτό που υποσχεθήκατε; Θα επιστραφούν αναδρομικά τα παρακρατηθέντα ποσά;Απάντηση 20/11: Η δέσμευση για επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών από μεταβιβάσεις σύνταξης χηρείας των ήδη συνταξιούχων θανόντων πριν το ν.4387/2016, ισχύει. Δεν αφορά όμως στους συνταξιούχους που η σύνταξη του θανόντος υπολογίστηκε με το ν.4387/2016 και ήταν εργαζόμενοι όταν απεβίωσαν.
5.   Να επισπευσθεί η έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας. Η κατάσταση είναι τραγική σε πάρα πολλές οικογένειες μελών μας. Στα τέως ταμεία ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΟΓΑ και ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει εκδοθεί ακόμα ούτε μία οριστική σύνταξη. Απάντηση 3/9Ήδη άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες Συντάξεις Χηρείας. Νέα ερώτηση 20/11: Όντως έχουν αρχίσει να εκδίδονται συντάξεις πλην όμως με το σταγονόμετρο. Τι προτίθεστε να πράξετε; Απάντηση 20/11: Συνεχίζεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων λογισμικών. Η τυχόν καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων χηρείας οφείλεται και στην έλλειψη προσωπικού.
6.   Να εκδοθεί λογισμικό για όσες υποπεριπτώσεις αυτό απαιτείται ακόμα. Πχ για όσους κατέθεσαν τα έγγραφα για συνταξιοδότηση μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 και κατόπιν έχασαν τη ζωή τους. Απάντηση 3/9Σε εξέλιξη. Νέα ερώτηση 20/11: Συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που δεν υπάρχουν λογισμικά για έκδοση σύνταξης χηρείας αν και έχουν παρέλθει 31 μήνες από την ψήφιση του άρθρου 12 του ν.4387/2016. Τι προτίθεσθε να κάνετε; Απάντηση 20/11: Όπως παραπάνω. Εκτιμάται ότι τα λογισμικά θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
7.   Να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων. Απάντηση 3/9: Το νέο λογισμικό για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είναι υπό δοκιμή. Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη; Έχουν εκδοθεί ελάχιστες. Απάντηση 20/11: Έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος. Για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες του 2015. Η καθυστέρηση και εδώ οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.
8.   Να επιλυθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της διαγραφής ή του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρέη δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας του εκλιπόντος. Απάντηση 3/9Απαιτείται συνεργασία με Υπουργείο Οικονομικών. Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη; Υπήρξε κάποια πρώτη επαφή; Απάντηση 20/11: Γίνεται προσπάθεια επίλυσης. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.
9.   Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ και δύναται να το αποδείξει ακόμη και εάν πρόκειται για δεύτερη σχολή ή είναι στη διαδικασία απόκτησης μεταπτυχιακού. Επίσης να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ, ή σε Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια. Απάντηση 3/9Αν χρειασθεί νομοθετική ρύθμιση θα την καταθέσει το ΥΕΚΑ. Νέα ερώτηση 20/11: Ποια η εξέλιξη; Απάντηση 20/11: Δεν μπορεί να υλοποιηθεί για μη αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια.
10.  Να δοθεί εντολή ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που δεν έχουν δοθεί ακόμα. Σε επίσκεψη μελών μας στο ΓΛΚ η απάντηση ήταν ότι δεν θα δοθούν. Αρχειοθετούν δε τις αιτήσεις χωρίς καμία ενέργεια. Απάντηση 3/9Να σταλούν στοιχεία μελών μας στο Υπουργείο για να δώσει ο κ. Υφυπουργός σχετική εντολή στο ΓΛΚ. Νέα ερώτηση 20/11: Υποβλήθηκαν στοιχεία για 44 μέλη μας. Ποια η εξέλιξη; Τι είπε το ΓΛΚ; Απάντηση 20/11: Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα υπάρξει και νέα ενημέρωση.
11. Να υπάρξει μοριοδότηση για μόνιμη εργασία για όσες το επιθυμούν χωρίς όμως να υποκαθιστά το νόμιμο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος. Απάντηση 3/9Εξετάζεται σε εθελοντική βάση χωρίς να χάνεται το δικαίωμα σύνταξης χηρείας. Νέα ερώτηση 20/11: Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Απάντηση 20/11: Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
12. Να επανεκδοθούν οι συντάξεις με αναδρομική ισχύ σε εφαρμογή της τροποποίησης που καθόρισε την κατώτατη σύνταξη θανάτου στα 384€ για 20 συντάξιμα χρόνια ή στα 360 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια και για τον επιζόντα σύζυγο και για τα παιδιά. Απάντηση 3/9Δεν είναι έτοιμο το λογισμικό. Νέα ερώτηση 20/11: Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Γιατί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; Πέρασε ακριβώς ένα έτος από την ψήφιση (21 Νοεμβρίου 2017). Απάντηση 20/11: Δεν έχει εκδοθεί ακόμη το λογισμικό.
Νέα Θέματα 20.11.2017
13. Συχνά ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια επίλυσης του θέματος στις ηλικίες μεταξύ 52 με 55 ετών. Τι εννοείτε; Για τις ηλικίες κάτω των 52 ετών δεν θα υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση; Άλλα μας λέγατε μέχρι σήμερα. Απάντηση 20/11: Δεν υπάρχει καμία ηλικιακή διάκριση σε όσα προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2019.
14. Τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων θα δοθούν στους επιζώντες συζύγους χωρίς κάποια περαιτέρω αλληλογραφία; Σε περίπτωση που υπάρχουν κληρονόμοι με ποιο τρόπο θα δοθούν; Απάντηση 20/11: Στους επιζώντες συζύγους θα δοθούν χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια. Σε ότι αφορά στους κληρονόμους στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί θα υπάρχουν οδηγίες.
15.Μέλη μας δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Παιδείας γιατί θεωρούνται πλέον συνταξιούχοι. Έτσι χάνονται χρόνια κόπων και προσπαθειών και μένουν μόνο με μια σύνταξη χηρείας. Απάντηση 20/11: Θα υπάρξει συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και Υπουργείο Παιδείας για να βρεθεί κάποια λύση.
16. Εκλιπών σύζυγος έπαιρνε ως σύνταξη χορηγία δημάρχου - προέδρου από το ΓΛΚ. Η απάντηση από το ΓΛΚ ήταν ότιδεν έχει συνταχθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος, ενώ από το ΥΠΕΚΑ να επανέλθει μετά από 2 μήνες. Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Απάντηση 20/11: Μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση η οποία ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί.
17. Δεν υπάρχει πουθενά η ορφανική οικογένεια ως ξεχωριστή κατηγορία. (Αποσπάσεις εκπαιδευτικών, μεταγραφή φοιτητών, μοριοδότηση εργασίας κλπ). Σε ορισμένες περιπτώσεις εξισώνονται με τις μονογονεϊκές αλλά εκεί ο/η σύζυγος βρίσκεται εν ζωή. Στις ορφανικές όχι. Τι σκέπτεστε να πράξετε; Απάντηση 20/11: Καταρχήν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ορφανικές οικογένειες τουλάχιστον όπως οι μονογονεϊκές και εκεί θα γίνει η πρώτη ενέργεια. Επιπλέον θα εξετασθεί το ενδεχόμενο τα δικαιοδόχα μέλη Σύνταξης Θανάτου να αντιμετωπίζονται ως κάτοχοι κάρτας ανεργίας.
18. Ακόμα κι αν είναι ΑΜΕΑ κάποιο τέκνο ή επιζών σύζυχος χάνει το προνοιακό επίδομα αν καταστεί δικαιούχος Σύνταξης Θανάτου. Απάντηση 20/11: Θα εξετασθεί σε πρώτη φάση το θέμα των ΑΜΕΑ.

Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ παράλληλα συνεχίζει τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης Σύνταξης Χηρείας καθώς και άλλων θεμάτων που απασχολούν την ορφανική οικογένεια και αναδύονται καθημερινά. Οι αγώνες δεν αναστέλλονται! Συνεχίζουμε δυναμικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.