Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ποιοι βουλευτές μίλησαν για τις Συντάξεις Χηρείας και τι είπαν στη Βουλή την 10η Ιουλίου 2018

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΝΓ΄ Τρίτη 10 Ιουλίου 2018
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (ΚΚΕ): Απορρίψατε μια σειρά τροπολογιών που έχουμε καταθέσει, όπως για τις συντάξεις χηρείας και άλλες, που ικανοποιούν σοβαρά ζητήματα των εργαζομένων και του λαού, γιατί, όπως σημειώνετε, υπονομεύουν τον στόχο της ανάκαμψης.
Για τις συντάξεις χηρείας έχουμε καταθέσει επίσης τροπολογία, έτσι ώστε να καταργηθεί το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου και να επανέλθουν οι ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από αυτόν τον νόμο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ): Τέλος, θέλω να πω ότι υπάρχει ένα θέμα με τις συντάξεις χηρείας. Ήδη από τον ένατο μήνα του 2017, από πέρσι, είχα θίξει τα ζητήματα των συντάξεων χηρείας, που έχουν να κάνουν με την επιβίωση κάποιων ελληνικών οικογενειών, οι οποίες δεν μπορούν να ζήσουν με τριακόσια ευρώ σύνταξη χηρείας. Είναι μια αδήριτη πραγματικότητα. Θα πρέπει να δούμε πώς νομοθετικά θα κατοχυρώσουμε αυτές τις οικογένειες στο πλαίσιο της υπεράσπισης του υπέρτερου αγαθού, που είναι ο άνθρωπος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Για να δούμε αυτές τις έρμες τις χήρες που ατύχησαν. Μία χήρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που έπαιρνε 1.053 ευρώ, θα πάρει 563 ευρώ, 490 ευρώ λιγότερα. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος που δεν δούλεψε παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια και είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, έπαιρνε μαζί με το ΕΚΑΣ 716 ευρώ και θα πάρει 461, δηλαδή 255 ευρώ λιγότερα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Πώς μπορείτε να λέτε εσείς ότι δεν έχετε αγγίξει τις συντάξεις για την αύξηση της εισφοράς που ψηφίστηκε με το μνημόνιο -το παραδεχτήκατε- όταν για τις επικουρικές η περικοπή αγγίζει το 40%, όταν η κατώτατη σύνταξη από τις δικές σας επιλογές έχει πέσει, όταν καταργήσατε το ΕΚΑΣ, το ΕΚΑΣ του αντιπαθούς σε εσάς Σημίτη, το οποίο εξαφανίσατε, όταν έχετε καταργήσει τα οικογενειακά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, τα αναπηρικά επιδόματα;Έχοντας κάνει όλα αυτά, δεν μπορείτε να λέτε ότι κάθε πόντος, κάθε ίντσα -είναι λόγια της κυρίας Αχτσιόγλου- που κερδίζεται ενισχύοντας τους αδυνάμους, είναι προϊόν δικής σας δουλειάς και γι’ αυτό πρέπει να μιλάτε με βάση αυτά, δήθεν, στον ελληνικό λαό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (ΝΔ): Το άλλο δε θέμα -και κοιτάω τώρα στα μάτια τον κ. Πετρόπουλο-, που είναι η απόλυτη ντροπή -να την πούμε πολιτική ντροπή, κοινωνική ντροπή, ανθρώπινη ντροπή;- και ξέρει ο κύριος Υπουργός τι εννοώ, είναι οι συντάξεις χηρείας.
Θυμάστε, κύριε Υπουργέ, πριν από δύο χρόνια, όταν ανεφύετο σιγά-σιγά το θέμα, εξαιτίας των μεγάλων καταγγελιών των γυναικών αυτών, των χηρών δηλαδήπου είχαν αυτό το πρόβλημα, σε μία ερώτησή μου ειδικά για τα θέματα που πλήττουν τις χήρες συζύγους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μου είπατε: «Μα, τι είναι αυτά που μας λέτε; Εδώ οι αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων μού έδωσαν και πλακέτα που με ευχαριστούσαν».
Τι γίνεται τώρα το ξέρετε και εσείς -και αισθάνομαι ότι το ξέρετε αυθεντικά- και η κυρία Υπουργός, την οποία προσπαθούν να επισκεφθούν οι χήρες, αλλά δεν ξέρω αν την έχουν επισκεφθεί.
Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει, επιτέλους, να δοθεί μία λύση πάνω σε αυτό το ζήτημα, που προσβάλλει την ανθρωπιά μας, το αίσθημα δικαίου και όλα αυτά τα οποία συνθέτουν μία κοινωνία αλληλεγγύης: η συμπεριφορά που αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδώσει στις χήρες των ανθρώπων οι οποίοι επί χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους, αγωνίζονταν στον εργασιακό τους βίο και ήταν νομοταγείς σε όλα.
Εκτός των άλλων δε, περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που, όπως φαίνεται, θα αλλάξει για μία ακόμα φορά τα δεδομένα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Έρχομαι στην τροπολογία 1677/139. Αφορά την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας. Με τον Νόμο Κατρούγκαλου ολόκληρες οικογένειες αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Οι συντάξεις χηρείας έγιναν επιδόματα.
Εμείς σας προτείναμε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου και την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς τον χρόνο χορήγησής τους, ώστε να καταβάλλονται σε μόνιμη βάση και όχι σε προσωρινή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (ΝΔ): Θα κλείσω, λέγοντας ότι με λυπεί ότι η Κυβέρνηση όχι απλώς δεν αποδέχθηκε, αλλά δεν συζήτησε μια διακομματική τροπολογία, τη 1677, που κατέθεσαν γυναίκες συνάδελφοι από όλα τα κόμματα για τις συντάξεις χηρείας. Είναι, πράγματι, ανάλγητος ο τρόπος που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσε και άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού και το δικαίωμα στις συντάξεις χηρείας.
Αυτή την τροπολογία, κυρία Υπουργέ, έπρεπε να τη συζητήσουμε σήμερα και πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να φέρει ουσιαστικές και γενναίες αλλαγές σ’ αυτό το καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.