Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής πρόταση τροποποίησης του άρθρου 12 του ν.4387/2016 {Γυναίκες Βουλευτές}

Σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την 2α Μαΐου 2018 ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α με γυναίκες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου [ΕΔΩ] και στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτής, κατατέθηκε την 21η Ιουνίου 2018 στον πρόεδρο της Βουλής πρόταση τροποποίησης του άρθρου 12 του ν.4387/2016 ώστε να δοθεί στις γυναίκες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για περαιτέρω ενέργειες. Ακολουθούν (1) Επικαλυπτικό έγγραφο προς τον πρόεδρο της Βουλής. (2) Η πρόταση τροποποίησης. (3) Σε δύο στήλες ώστε να φαίνεται με πρώτη ματιά τι ζητά ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α να τροποποιηθεί. Αριστερή στήλη τι ισχύει. Δεξιά στήλη η πρόταση τροποποίησης. 


       Πραγματοποιήθηκε χθες 2 Μαΐου 2018 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α με καλεσμένες τις γυναίκες Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης, την επίδραση στις ορφανικές οικογένειες του άρθρου 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Θανάτου και την αδήριτη ανάγκη τροποποίησης του, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και να δοθεί στις ορφανικές οικογένειες η δυνατότητα για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει συνέχεια εκ μέρους των γυναικών Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου απεξαρτημένη από κόμματα και ιδεολογίες πχ κοινή πρόταση τροποποίησης του άρθρου 12 του ν.4387/2016 σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση 7 γυναίκες Βουλευτές δια ζώσης και 4 μέσω εκπροσώπου: Από τις 33 του ΣΥΡΙΖΑ οι Αυλωνίτου Ελένη, Βαγιωνάκη Βάλια, Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, εκπρόσωπος της Σκούφα Ελισάβετ (Σαμίου Ελένη) και εκπρόσωπος της Βαγενά Άννας (Κάραλη Νίκη). Από τις 11 της ΝΔ οι Βούλτεψη Σοφία, Μαρτίνου Γεωργία και εκπρόσωπος της Ασημακοπούλου Άννας (Κουμπαράκης Γιώργος). Από τις 3 της ΔΗΣΥ η Χριστοφιλοπούλου Εύη που εκπροσωπούσε όπως δήλωσε και την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Από τις 3 του ΚΚΕ η Μανωλάκου Διαμάντω. Από τις 2 των ΑΝΕΛ καμία. Η εκπρόσωπος της ανεξάρτητης Παπακώστα Αικατερίνης (Γεωργία Στεφανοπούλου).
Παρευρέθησαν επίσης η εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΑ Τεντέ Παναγιώτα, ο πρόεδρος της ΠΟΣ Νικολόπουλος Βασίλειος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Σταθόπουλος Δημήτριος, η πολιτευτής της ΝΔ Τσεσμελή Ειρήνη και από τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Μπίλης και ο τομεάρχης κινητοποίησης Γούλας Στέφανος.
Τέλος, παραβρέθηκε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Πατούλης Γεώργιος και η Αντιδήμαρχος Χαλιώτη Ρένα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς από την Πρόεδρο Λαμπρινή Σαμαρά και την Α’ Αντιπρόεδρο Καλλιόπη Δεληγιάννη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και συνεχίσθηκε με την παρουσίαση σε powerpoint της μικρής Ιστορίας του Συλλόγου από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Απόστολο Παπαπαρίση.
Πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν οι γυναίκες Βουλευτές κ Αυλωνίτου, κ Βαγιωνάκη και κ Μεγαλοικονόμου από το ΣΥΡΙΖΑ, η κ Βούλτεψη από τη ΝΔ, η κ Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ, η κ Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Το λόγο πήρε και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αμαρουσίου κ Πατούλης ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ Σταθόπουλος. Σε γενικές γραμμές όλοι οι ομιλητές, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, χαρακτήρισαν το άρθρο 12 του ν.4387/2016 άδικο και αναγνώρισαν την ανάγκη τροποποίησής του, ώστε οι ορφανικές οικογένειες να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Εκεί που διαφωνούσαν ήταν στα αίτια ψήφισης τέτοιων απάνθρωπων νόμων και στο χρόνο επίλυσής των. Όπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν και οι δικαιολογημένες στιγμές έντασης εκ μέρους των μελών του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ Χριστοφιλοπούλου ενημέρωσε ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι η ΔΗΣΥ κατέθεσε και νέα πρόταση τροποποίησης του άρθρου 12 του ν.4387/2016 σε επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας πιο συγκεκριμένη πλέον, πλην όμως προτίθεται να την αποσύρει και να υποστηρίξει (αν υπάρξει) κοινή πρόταση από όλες τις γυναίκες Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν γυναίκες μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και μία κόρη μέλους που πολλές φορές με σκληρά λόγια αλλά με αξιοπρέπεια και συναίσθημα περιέγραψαν την τραγική πραγματικότητα που ζουν οι οικογένειες τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος που ακολουθεί από τη Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσέτουρα που ήταν και η ψυχή της εκδήλωσης.

Ψήφισμα Εκδήλωσης της 2ας Μαΐου 2018
κατά του άρθρου 12 του ν.4387/2016 «Συντάξεις Χηρείας»

            Σήμερα τη 2α Μαΐου 2018 συγκεντρωθήκαμε στο Δημαρχείο του Δήμου Αμαρουσίου, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], προκειμένου να συζητήσουμε για την επίδραση στις ορφανικές οικογένειες του άρθρου 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Θανάτου. Καλεσμένες οι γυναίκες Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Είναι πασιφανές ότι το απάνθρωπο, αντισυνταγματικό και ανάλγητο αυτό άρθρο, χρήζει άμεσης τροποποίησης. Έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας και κτυπά βάναυσα το θεσμό της οικογένειας. Με αυτό το άρθρο καταστρατηγείται η πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που είναι η συνταγματική αναγνώριση του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, της ισότητας καθώς και της διεθνούς αναγνώρισης της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ειδικότερα αιτούμεθα:
· Την άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Επιπλέον ζητάμε το όριο της 5ετίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, να μειωθεί στα 3 έτη. Η ημερομηνία θανάτου δεν προγραμματίζεται.
· Την επαναφορά του 70% της σύνταξης που θα εδικαιούτο ο εκλιπών αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας.
· Αν και διαφωνούμε με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις και εκτιμούμε ότι η εν λόγω διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική, ζητούμε στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί (αν εφαρμοσθεί) και για τις Συντάξεις Χηρείας από την 1η/1/2019, όπως θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους και όχι από την 12η/5/2016, ημέρα ψήφισης του ν.4387/2016.
· Την επίσπευση έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων, των ήδη συνταξιούχων, που εκδίδονται με το σταγονόμετρο και την άμεση έναρξη έκδοσης συντάξεων που οι εκλιπόντες εργάζονταν όταν έχασαν τη ζωή τους για τις οποίες 24 μήνες μετά δεν υπάρχει σε λειτουργία σχετικό λογισμικό.
· Την εξέταση του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία, θέμα που έχει υποβληθεί μήνες τώρα από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α στα αρμόδια Υπουργεία.
· Την ολοκλήρωση επιστροφής στις ορφανικές οικογένειες τα με λάθος τρόπο παρακρατηθέντα ποσά για την περίθαλψη καθώς και την έναρξη επιστροφής αναδρομικών λόγω του ν.4307/2014 στις ορφανικές οικογένειες των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω ομοφώνως οι παρευρισκόμενοι:
· Εγκρίνουν το ψήφισμα και προσκαλούν τις γυναίκες Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 12 του ν.4387/2016, γιατί όχι με κοινή πρόταση τροποποίησης, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και να δοθεί στις ορφανικές οικογένειες η δυνατότητα για επιβίωση και αξιοπρέπεια.
· Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τον αγώνα έως την τελική δικαίωση.
Εξουσιοδοτείται το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, όπως επιδώσει το ψήφισμα στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
«Το ανωτέρω ψηφίσθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός»



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.