Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α στη Βουλή σχολιάζει το νέο νομοσχέδιο και παραθέτει τις θέσεις του


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,
κυρίες και κύριοι,
Εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε, όσους μας βοήθησαν στον αγώνα μας για επιβίωση (πολλοί από αυτούς βρίσκονται σήμερα σε αυτήν την αίθουσα), αλλά και την ηγεσία και το προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας για την ταχεία εφαρμογή της επαναφοράς του ποσοστού στο 70% στους 60.000 δικαιούχους Σύνταξης Χηρείας που είχε μειωθεί με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Από την ημέρα εκείνη, στον οικονομικό τομέα, απέκτησε και η δική μας κοινωνική ομάδα τα ίδια χαρακτηριστικά και προβλήματα που έχουν όλοι οι συνταξιούχοι. Αντιθέτως, η απώλεια και η απουσία θα συντροφεύει για πάντα τις οικογένειες μας. Για τα γενικότερα οικονομικά θέματα υπάρχουν πολλοί εμπειρότεροι από εμάς σ’ αυτήν την αίθουσα που μίλησαν ή θα μιλήσουν γι’ αυτά. 
Κατά την άποψή μας, από την μικρή εμπειρία που αποκτήσαμε, εξίσου σημαντικό με τη σύνταξη και την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου είναι και η προετοιμασία για την υλοποίησή του. Η βεβιασμένη ενοποίηση ανόμοιων ταμείων χωρίς κατάλληλη προετοιμασία (εγκύκλιοι) και υποστήριξη (προσωπικού και μέσων), που ξεκίνησε το 2016, οδήγησε στο να έχουμε φθάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες. Χιλιάδες τα λογισμικά που απαιτούνται. Από το 2016 περιμένουμε τα λογισμικά για τη διαδοχική και παράλληλη σύνταξη.
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη και σήμερα γυναίκες δικαιούχοι σύνταξης χηρείας,  λίγες αλλά υπάρχουν, που αν και έχασαν το σύζυγό τους το 2016, να μην τους έχει χορηγηθεί οριστική σύνταξη λόγω έλλειψης λογισμικού και να ζουν με 324 ευρώ το μήνα για σχεδόν 4 χρόνια. Πρωταθλητές στη μη έκδοση συντάξεων το τέως ΤΣΜΕΔΕ, το τέως ΤΣΑΥ, οι διαδοχικές - παράλληλες και οι του εξωτερικού συντάξεις.
Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης επικουρικών Συντάξεων Χηρείας, ενώ παρατηρήθηκαν και περίεργες αυξομειώσεις σε αυτές που ήδη έχουν χορηγηθεί.
Κύριε Υπουργέ, μπορεί με το άρθρο 40 του παρόντος νομοσχεδίου να καταργείται η χειρότερη κατηγορία (κάτω των 52 ετών) ΜΗ χορήγησης μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), που αποτελεί μία βελτίωση του άρθρου 48 του νόμου Κατρούγκαλου, παραμένει όμως η αδικία της κατηγορίας (κάτω των 55 ετών), κατά την οποία διακόπτεται το μέρισμα μετά την τριετία και επαναχορηγείται στα 67 έτη, ενώ παρατηρείται διαφορετική αντιμετώπιση και ως προς το ποσοστό (50%) και ως προς τα τέκνα έως 24 ετών που απαιτείται να σπουδάζουν, σε αντίθεση με όλα τα άλλα ταμεία (επικουρικά και μετοχικά).
Κύριε πρόεδρε, επιτρέψτε μας επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου αυτού να μεταφέρουμε την πικρία που άφησε στα μέλη μας ο ν.4611/2019, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019, που αν και η πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της για τη μείωση του ποσοστού από το 70 στο 50% δεν επέστρεψε τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά από το 2016 έως το 2019, σε αυτούς που αγωνίσθηκαν, ίσως για να μας τιμωρήσει, ενώ δημιούργησε κατηγορίες δικαιούμενων και μη κατώτατης σύνταξης αλλά και κατηγορίες τέκνων δικαιούχων σύνταξης θανάτου. Το ποσοστό στις εργαζόμενες ή η επιλογή είναι επίσης ένα θέμα.
Κύριε Υπουργέ αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι το ενδιαφέρον και η ευαισθησία που δείξατε μέχρι σήμερα, εσείς και ο κ. Πρωθυπουργός, για την κοινωνική ομάδα της ορφανικής οικογένειας να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να γίνουν πολλά ακόμα...
Ευχαριστούμε κ. πρόεδρε για τη δυνατότητα που μας δώσατε να εκφράσουμε στη Βουλή τις απόψεις μας επί ενός νομοσχεδίου που μας αφορά, έμμεσα και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.