Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

Συνάντηση Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με κ. Βρούτση (22-10-2019) - Τι συζητήθηκε

Την 22α Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην καθυστέρηση έκδοσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων (υπάρχουν κυρίες συντάξεις χηρείας από το 2016 που δεν έχουν εκδοθεί), στη δικαιότερη ανταποδοτική σύνταξη των νέων συνταξιούχων και στη δημιουργία ορφανικής κατηγορίας.
Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίσπευση έκδοσης των συντάξεων μέσω νομοθετικών και μη ενεργειών, που έχουν ξεκινήσει ήδη, όπως επιστροφή 86 υπαλλήλων που είχαν απομακρυνθεί από το ΓΛΚ και απαγόρευση απομάκρυνσης υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ. Η δικαιότερη ανταποδοτική σύνταξη θα προκύψει μέσω αναδιάρθρωσης των ποσοστών αναπλήρωσης που θα προκύψει μετά από μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας. Την πρόταση για δημιουργία ορφανικής οικογένειας την βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες συζητήσεις επί του θέματος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α τέλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την ταχύτητα εφαρμογής του ν.4611/2019 (70%), επέδωσε το συνημμένο υπόμνημα με όλα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. Από το σύλλογο παρόντες ήταν η πρόεδρος κ. Λαμπρινή Σαμαρά, η α' αντιπρόεδρος κ. Πόπη Δεληγιάννη, τα μέλη του ΔΣ κ. Έφη Γκόνα και κ. Διονυσία Παπαχριστοπούλου και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Απόστολος Παπαπαρίσης.


Θέματα Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α 
Οκτώβριος 2019 
Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α στο αμέσως προσεχές διάστημα, έχουν όπως παρακάτω:
1.   Πλήρης εφαρμογή άρθρου μόνου του ν.4499/2017 και των άρθρων 19 και 21 του ν.4611/2019.
2.   Να επισπευτεί η έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας με την έκδοση των απαραίτητων λογισμικών (πχ διαδοχική σύνταξη).
3.   Να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα για τους νέους συνταξιούχους δηλαδή για όσους ήταν εργαζόμενοι όταν έχασαν τη ζωή τους.
4.   Να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού χορήγησης σύνταξης μετά την τριετία σε όσους έχουν δική τους σύνταξη ή εργάζονται.
5.   Να επισπευτεί η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων.
6.   Να δοθεί εντολή ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που δεν έχουν δοθεί ακόμα.
7.   Να μην χάνεται το προνοιακό επίδομα του ΑΜΕΑ αν επιζών ή τέκνο καταστεί δικαιούχος Σύνταξης Θανάτου.
8.   Να εξετασθεί το ενδεχόμενο σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία ώστε  η ορφανική οικογένεια να αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, προκειμένου να:
     α. Δικαιούνται σύζυγοι και τέκνα μοριοδότηση για μόνιμη ή με σύμβαση εργασία.
     β. Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Παιδείας, να μην θεωρούνται δηλαδή συνταξιούχοι για να μην χάνονται χρόνια κόπων και προσπαθειών και μένουν μόνο με μια σύνταξη χηρείας.
     γ. Δικαιούνται απόσπαση οι εκπαιδευτικοί και μεταγραφή οι φοιτητές.
9.   ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
     α. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο ένταξης στην κατώτατη σύνταξη παλαιών συνταξιούχων χηρείας, ιδίως του ΟΓΑ που έχουν πολύ μικρές συντάξεις.
     β. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο ένταξης στην κατώτατη σύνταξη, τέκνων δικαιούχων σύνταξης θανάτου που έχουν ηλικία μικρότερη των 24 ετών που έχασαν το γονέα πριν το ν.4387/2016.

Λαμπρινή Σαμαρά – Κύρκου
Πρόεδρος Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.