Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Οι συντάξεις Χηρείας στο Βέλγιο

Τι μπορώ να διεκδικήσω;
Σε περίπτωση θανάτου, η σύνταξη επιζώντος επιτρέπει στον επιζώντα σύζυγο να λάβει σύνταξη που υπολογίζεται για τη σταδιοδρομία απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης του αποθανόντος συζύγου του. Αρχικά, η σύνταξη επιζώντων προοριζόταν για χήρες, αλλά από το 1984 εφαρμόζεται και στους χήρους.

Ποιες συνθήκες πρέπει να πληρώ;
Για να λάβετε σύνταξη επιζώντος πρέπει:
· έχουν φτάσει την ηλικία των 46 ετών.
· έχουν παντρευτεί τον εργαζόμενο τουλάχιστον ένα χρόνο κατά τη στιγμή του θανάτου. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται επίσης εάν ο γάμος προηγείται αμέσως από μια περίοδο δικαστικής συνύπαρξης και το σύνολο αυτών των περιόδων (συγκατοίκηση + γάμος) είναι τουλάχιστον ένα έτος.
· συμμορφώνονται με τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις καταβολής των συντάξεων.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτές τις προϋποθέσεις:
Εξαιρέσεις από την κατάσταση του γάμου:
· ένα παιδί γεννήθηκε από το γάμο σας ή το παιδί σας γεννήθηκε μέσα σε τριακόσιες ημέρες από το θάνατο του συζύγου σας.
· κατά τη στιγμή του θανάτου, ένα παιδί ήταν εξαρτώμενος για τον οποίο εσείς ή ο / η σύζυγός σας λάβατε οικογενειακές παροχές.
· ο θάνατος οφειλόταν σε ατύχημα μετά την ημερομηνία του γάμου
· ο θάνατος οφειλόταν σε επαγγελματική ασθένεια που ανέκυψε κατά την άσκηση ή κατά την άσκηση του επαγγέλματος: η προέλευση ή η επιδείνωση της νόσου αυτής, ωστόσο, πρέπει να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας του γάμου σας.
· ο θάνατος οφειλόταν σε επαγγελματική ασθένεια που είχε αναληφθεί κατά τη διάρκεια ανάθεσης από τη βελγική κυβέρνηση ή στο πλαίσιο βελγικής τεχνικής βοήθειας: η προέλευση ή η επιδείνωση αυτής της νόσου πρέπει να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας του γάμου σας.
Ένας επιζών σύζυγος που πληροί τους όρους γάμου ή εξαίρεσης, αλλά όχι τις ηλικιακές συνθήκες, δικαιούται μεταβατική αποζημίωση για 12 μήνες (χωρίς συντηρούμενα τέκνα) ή 24 μήνες (με συντηρούμενα τέκνα). Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τον συνδυασμό της μεταβατικής αποζημίωσης με κοινωνικές παροχές και επαγγελματικό εισόδημα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα της SFP: http://www.sfpd.fgov.be/fr

Τι δικαιούμαι και πώς μπορώ να διεκδικήσω;
Γενικά, είναι απαραίτητο να ζητήσετε σύνταξη επιζώντος. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αξιολόγηση πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς προηγούμενη αίτηση.
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη επιζώντος στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της SFP: http://www.sfpd.fgov.be/fr.

Ποσό
Το ποσό της σύνταξης επιζώντος ή της μεταβατικής αποζημίωσης ποικίλλει ανάλογα με το αν ο / η σύζυγός σας ήταν συνταξιούχος ή όχι.
Ο σύζυγός σας λαμβάνει σύνταξη (υπολογιζόμενη με βάση την τιμή του νοικοκυριού ή με ενιαίο συντελεστή). Το ποσό της σύνταξης επιζώντων ανέρχεται στο 80% της σύνταξης που υπολογίζεται με βάση το ποσοστό του αποβιώσαντος συζύγου (το οποίο αντιστοιχεί σε σύνταξη με ενιαίο συντελεστή).
Ο σύζυγός σας δεν είχε ακόμη λάβει σύνταξη. Η σύνταξη επιζώντος ανέρχεται τότε σε 80% της προβλεπόμενης σύνταξης αρχαιότητας που θα είχε χορηγηθεί στον σύζυγο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί κανόνες αποσκοπούν στη μείωση της ηλικίας ανισοτήτων: η συνήθης ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 ετών.

Τα στοιχεία ανέσυρε από το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, Απόστολος Παπαπαρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.