Ο Τομεάρχης Οικονομικών και Νομικών θεμάτων της ΠΟΜΕΝΣ Γιώργος Λέντζιος κάνει αναφορά για ακόμα μία φορά στο μείζον θέμα των συντάξεων χηρείας και στον ”τραγικό” νόμο Κατρούγκαλου, ένα θέμα το οποίο αναδεικνύει συνεχώς η ΠΟΜΕΝΣ από τη γέννησή του και στέκεται δίπλα καθημερινά σε αυτές τις γυναίκες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους:
Σύνταξη χηρείας του άρθρου 12 του Ν 4387/2016
Με τον νόμο 4387/2016 -όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4499/2017- τα καίρια ζητήματα τα οποία προβλέπει είναι τα εξής:
α) για να δικαιούνται σύνταξη τα μέλη της οικογένειας του θανόντος θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
i) είτε ο θανών να ήταν ήδη συνταξιούχος κατά τον χρόνο θανάτου του
ii) είτε ο θανών ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ τον ελάχιστο δυνατό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (15ετία με το παλιό σύστημα, 20ετία με το νέο σύστημα)
iii) είτε ο θανών να είχε εξασφαλίσει δικαίωμα λόγω ανικανότητας
β) σύνταξη δικαιούνται:
ο/η σύζυγος εφόσον:
i) είναι άνω των 55 ετών (και συνεχίζει να την λαμβάνει εφ’ όρου ζωής)
ii) εάν συμπληρώνει το 55 έτος κατά την διάρκεια της τριετίας (έχει δηλαδή, ηλικία 52+ έως 55) διακόπτεται και ξεκινά στα 67 και πάλι
iii) είναι κάτω των 52 ετών, την δικαιούται για 3 έτη και μετά διακόπτεται, χωρίς να επανέρχεται στα 67
iv) είναι οιασδήποτε ηλικίας κάτω των 55, αλλά έχει ανήλικα τέκνα ή τέκνα με προβλήματα υγείας/αναπηρίας άνω του 67% η οποία (αναπηρία) προέκυψε προ του θανάτου του ασφαλισμένου, και μέχρι συμπληρώσεως του 24ου έτους ηλικίας αυτών (εφόσον φοιτούν) ή διαρκώς (και μετά το 24ο έτος, εφόσον δεν ιάθηκαν του νοσήματός τους/αναπηρίας τους), αντίστοιχα
v) υπό προϋποθέσεις λαμβάνει το 50% της σύνταξης μετά τα 55, εφόσον εργάζεται, έχει άλλη πηγή εισοδήματος ή άλλη σύνταξη
τα τέκνα εφόσον:
i) είναι ανήλικα και μέχρι το 24ο έτος (εφόσον φοιτούν)
ii) έχουν ανίατο νόσημα ή αναπηρία άνω του 67% (και μετά την συμπλήρωση του 24ου έτους)
γ) η σύνταξη (είτε κατατμείται είτε όχι) συνολικά δεν επιτρέπεται να ξεπερνά αυτή που θα θεμελίωνε ο θανών και σίγουρα δεν μπορεί (στο σύνολό της, ανεξάρτητα του αριθμού των δικαιούχων) να είναι κάτω από το όριο της εθνικής σύνταξης (345,60 ευρώ για δικαιούχο 15ετίας ή 384,00 ευρώ για δικαιούχο 20ετίας). Όταν η σύνταξη κατατμείται, η/ο δικαιούχος σύνταξης σύζυγος λαμβάνει το 50% αυτής και τα ανήλικα τέκνα από το 25% έκαστο και μέχρι συμπληρώσεως του 100% (όλοι μαζί) αυτής.
Περαιτέρω, αν πρόκειται για διαζευγμένο σύζυγο, προκειμένου να έχει δικαίωμα σύνταξης θα πρέπει να συντρέχουν ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να λάμβανε διατροφή με δικαστική απόφαση ή όποιο ποσό είχαν συμφωνήσει με σύμβαση
β) συμπλήρωση τουλάχιστον 10 ετών έγγαμου βίου (προ της λύσεώς του)
γ) το διαζύγιο να μην προέκυψε από ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης με υπαιτιότητα του αιτούντος την σύνταξη
δ) το μέσο μηνιαίο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ (μικρότερο / ίσο του: 360 ευρώ x 12 = 4.320 x 2 = 8.640 ευρώ)
ε) να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης
Υπάρχουν ακόμα μέριμνες (;;;) για περιπτώσεις γάμων διάρκειας μικρότερης της 5ετίας, οπότε η σύνταξη σε αυτήν την περίπτωση δεν καταβάλλεται καν, εκτός και υπάρχει εγκυμοσύνη, τέκνα, ή περίπτωση αυτοκτονίας ή θανάτου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.
Ο ίδιος νόμος καταμερίζει (ανάλογα την περίπτωση) τις ποσοστώσεις (%) που θα λάβουν οι δικαιούχοι επί του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με αναγωγή στο δικαίωμα που προκύπτει κατά νομική περίπτωση (σύζυγος/ ηλικία του, τέκνο/α, διαζευγμένος σύζυγος/έτη έγγαμου βίου, διατροφή, ύπαρξη εργασίας/ αναπηρία κ.α).
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν στο ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, έτσι όπως σχεδιάστηκε / αποφασίστηκε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, παράλληλα με την σύσταση του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω μέριμνες έχουν εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων (ΚΑΙ στους στρατιωτικούς). Οι «ελεγχόμενες(;;;)» διαρροές στον Τύπο, κάνουν λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να «αναστείλει» την εφαρμογή του νόμου (πολύ απλά συμπληρώνονται τρία έτη από τότε όπου και τέθηκε σε ισχύ) και θα πρέπει να διακοπεί -με βάση τα ως άνω- η σύνταξη χηρείας σε αρκετές εκατοντάδες των περιπτώσεων (κυρίως για τους δικαιούχους των κάτω των 55 ετών), διαφορετικά θα υποστεί συνέπειες πολιτικού κόστους εν αναμονή των εκλογών (κάθε είδους).
Η Ομοσπονδία μας Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, στέκεται δίπλα στον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΖΥΓΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ (ΑΞ.Ι.Α) (http://aksia124387.blogspot.com/), τον στηρίζει και προωθεί τα δίκαια αιτήματά του. Κάθε εν ενεργεία ένστολος (στέλεχος των ΕΔ και των ΣΑ) καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του είναι εν δυνάμει θύματα της κακονομίας την οποία ενσωματώνει το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 (συν τις αλλαγές / ημίμετρα που επέφερε ο νόμος 4499/2017). Αυτό το άρθρο είναι τόσο κακό, ώστε η τροποποίησή του οποίου δεν είναι αρκετή. Η κατάργησή του και η νομοθέτηση ενός νέου αρτιότερου νόμου με κοινωνική μέριμνα και όχι απλή δημοσιονομική στόχευση είναι η δική μας θέση. Πόση «αγάπη» ή απαξία κρύβει η Πολιτεία σε ένα άρθρο το οποίο προστατεύει ή απαξιώνει την οικογένεια κάποιου, ο οποίος, έχασε την ζωή του είτε εν ώρα υπηρεσίας ή απλά σε ηλικία μη κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος; Κάποια πράγματα είναι απλά ντροπή για τον πολιτισμό μας και όχι διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.