Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τι λένε μέλη μας, χήρες στελεχών ΕΔ και ΣΑ, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου


Γράφει η Ελένη Παναγιώτου / onalert.gr
Συμπληρώνεται ένας χρόνος (γενέθλια) από την ημέρα ψήφισης του ν.4387/2016 του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου. Οι συντάξεις χηρείας έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη καθώς σύμφωνα με τον νόμο η επιζώσα σύζυγος δικαιούται σύνταξη μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας της. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 12, η επιζώσα σύζυγος δικαιούται σύνταξης μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της, κατά την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου-συνταξιούχου συζύγου. Εάν όμως έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας της. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη για διάστημα μόνο τριών ετών.
Με αφορμή τον ένα χρόνο από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το OnAlert μίλησε με κάποιες από τις γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους και τώρα παλεύουν με τον νόμο για να μπορέσουν να ζήσουν. 
Οι γυναίκες αυτές με αξιοπρέπεια ζητάνε το αυτονόητο, ζητάνε το ελάχιστο. Ζητάνε να μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από τρία χρόνια. 
Τσέτουρα Χριστίνα (Χήρα Στρατιωτικού)
Αισθάνομαι ότι μας έχουν πετάξει στον Καιάδα. Έχουν απαξιώσει εντελώς τον θεσμό της οικογένειας, της μητέρας. Καταδικάζουν σύζυγο και τέκνα να ακολουθήσουν τον πατέρα. Οι υποχρεώσεις μας συνεχίζουν να τρέχουν και δεν υπάρχει κράτος πρόνοια. Είμαστε αναγκασμένες να ξαναγίνουμε μικρά παιδιά και να γυρίσουμε πίσω στους γονείς μας.
Βεβαίως να πάμε να δουλέψουμε. Υπάρχουν όμως οι συνθήκες; Εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν τα νέα παιδιά. 
Βάζουν 'Χ' απροειδοποίητα σε κάτι που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια. Ζητάμε ο,τι ίσχυε να συνεχίσει να ισχύει. Δεν είναι επιλογή η χηρεία, σε βρίσκει ξαφνικά. Παύεις να μετράς και να ισχύεις σαν άνθρωπος. 
Η δουλειά της συζύγου του στρατιωτικού δεν είναι εύκολη. Τιμωρούμαστε που επιλέξαμε αυτή την ομάδα ανθρώπων. Εισπράττω αδικία, ότι δεν με υπολογίζουν σαν μητέρα και σαν σύζυγο στρατιωτικού. Στρατιωτικός σημαίνει ασφάλεια. Αυτός ο νόμος είναι δολοφονικός.
Μπουρνά Διαμάντω (Χήρα Αστυνομικού)
Νοιώθω οργή. Καταπατούν τα χρόνια που δούλεψε ο άντρας μου. Τι είμαστε; Κάτι ξένο; Δεν σέβονται τίποτα. Μεγάλη οργή. Μόνο αν έρθουν στη θέση μας μπορούν να καταλάβουν τι περνάμε. Δεν ζητιανεύουμε.
Γκουντούμα Βασιλική (Χήρα Αστυνομικού)
Να μας αφήσουν να ζήσουμε. Να ηρεμήσουμε. Να ξεκουραστούμε. 
Έχω ένα χρόνο που έχω χάσει τον άντρα μου. Είναι ντροπή που μας φτάνουν σε αυτό το σημείο. Μετά τα τρία χρόνια πώς θα επιβιώσουμε; Είναι ένα κοινωνικό θέμα για όλη την Ελλάδα. Είναι ντροπή αυτός ο νόμος. Αισθάνομαι μια απογοήτευση. 
Αυτός ο νόμος μας εκδικείται όταν λέει ότι μετά από τρία χρόνια δεν μπορείς να ζήσεις. Όταν θα τελειώσει η τριετία θα γίνω 54, είναι εύκολο να βρω δουλειά; Όταν χάνεις τον σύζυγο σου, χάνεις τον κόσμο όλο. 
Μπαίνουμε σ’ έναν αγώνα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα ελάχιστα. Κάτι πρέπει να κάνουνε για να δώσουν και σ’ εμάς δύναμη. 
Κιάφα Έλσα (Χήρα Αεροπόρου)
Ο νόμος είναι απαράδεκτος. Μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Και ζητάω να τον κοιτάξουν όλοι οι πολιτικοί και να τον αλλάξουν. 
Είναι σαν να μου έχουν βάλει ημερομηνία λήξεως. Τρία χρόνια ζωής.
Βρεθήκαμε σε πολύ άσχημη θέση. Παρ’ όλη την κατάσταση που έχουμε βρεθεί θα παλέψουμε μέχρι τέλους. 
Ντελή Παναγιώτα (Χήρα Αεροπόρου)
Αυτός ο νόμος είναι απάνθρωπος. Καταδικάζει τις οικογένειες μας. Μας διαχωρίζει βάζοντας ηλικιακά κριτήρια. 
Ο σύζυγος μου ήταν στην Αεροπορία 35 χρόνια. Είναι λες και του λέει αυτός ο νόμος ότι δεν μ ενδιαφέρει που δούλεψες τόσα χρόνια, που προσέφερες στην πατρίδα. 
Ο Τσίπρας είπε ότι μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει κάποιο νόμο που ψήφισε πίσω. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να το κάνει και με αυτόν τον νόμο. Δεν υπάρχει λογική γι’ αυτόν τον νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.