Σάββατο, 23 Μαΐου 2020

Γιατί ορισμένοι συνταξιούχοι είδαν μικρή ή μεγαλύτερη μείωση στις κύριες συντάξεις Ιουνίου 2020; Ποιοι και πόσοι θα πάρουν μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη;

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Οι μειώσεις που είδαν κάποιοι συνταξιούχοι του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΤ, του ΟΤΕ και των τραπεζών στις συντάξεις του Ιουνίου, οφείλονται στους παρακάτω δύο λόγους:
(1) Αν είναι μικρή (μέχρι 6€ σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Τσαγκαρόπουλο) οφείλεται στο 0,20€ που γίνεται παρακράτηση για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αν η παρακράτηση αφορά σε 10 μήνες το ποσό θα είναι (0,20€ Χ 10 μήνες) = 2€. Την 22/9/2016 είχα κάνει στο blog μου σχετική ανάρτηση. Αφορά άπαντες εκτός αν αυτή η μείωση γίνεται κάθε μήνα. Φαίνεται στο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης. Σύμφωνα με το ν.4387/2016 όποιος δεν επιθυμεί να του γίνεται η παρακράτηση υποβάλει μία αίτηση ή υπεύθυνη δήλωση που να γράφει τα εξής: «Δεν επιθυμώ την παρακράτηση για την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων που θεσπίσθηκε με το άρθρο 102 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ-Α-85) ως μηνιαία εισφορά 0,20€.»
(2) Αν είναι μεγαλύτερη οφείλεται στην αύξηση της επικουρικής σύνταξης (που θα δουν οι συνταξιούχοι την 2 Ιουνίου 2020), με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η φορολογική κλίμακα και να αυξάνεται ο φόρος, ο οποίος επιμερίζεται σε κύρια και επικουρική σύνταξη. Όσο μεγαλύτερη η μείωση στην κύρια σύνταξη, λόγω φόρου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση στην επικουρική σύνταξη. ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφορά μόνον 250.000 περίπου συνταξιούχους από τους 2.650.000 περίπου, των οποίων το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν πάνω από 1.300€ με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Δεν αφορά τα Μετοχικά Ταμεία.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ όπως ενημερώσετε εμένα ή/και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α όταν θα πάρετε την επικουρική σύνταξη στις 2 Ιουνίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.