Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019

Αίτηση Διακοπής Παραγραφής Αναδρομικών του άρθρου 19 του ν.4611/2019

Ο σκοπός της "Αίτησης Διακοπής Παραγραφής Αναδρομικών"(*), όπως αναγράφεται και στον τίτλο της έχει ως σκοπό τη διακοπή της παραγραφής της οικονομικής μας απαίτησης από την πολιτεία. Στην περίπτωση μας από τον ΕΦΚΑ τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν από τον Μάιο του 2016 (ν.4387/2016) μέχρι και τον Μάιο του 2019 (ν.4611/2019). Ειδικότερα:
Α. Στην ουσία συνιστά μία υπενθύμιση - όχληση προς την πολιτεία σχετικά με την οικονομική μας απαίτηση. Σπανίως φορέας απαντά στις αιτήσεις.
Β. Δίνει τη δυνατότητα να κερδηθεί χρόνος χωρίς να ξεκινήσει η παραγραφή, προκειμένου να:
----(1) Υπάρξουν τυχόν εξελίξεις. πχ απόφαση περί συνταγματικότητας ή μη του άρθρου 12 του ν.4387/2016.
----(2) Ολοκληρωθεί η έρευνα και επιλογή κατάλληλου δικηγόρου ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τα μέλη Συλλόγων, Ομοσπονδιών κλπ

ΠΡΟΣΟΧΉ
(1) Αν υποβληθεί αγωγή δεν απαιτείται αίτηση.
(2) Η ισχύς της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τους έξι (6) μήνες. 
(3) Μετά την παρέλευση του εξαμήνου αν δεν υπάρχει απάντηση από τον φορέα που υποβλήθηκε, θεωρείται ότι ο φορέας αυτός μας απάντησε αρνητικά.
(4) Δεν μπορεί να υποβληθεί και νέα αίτηση για το ίδιο θέμα.
(5) Αν δεν ακολουθήσει αγωγή η αίτηση δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα και μετά το εξάμηνο αρχίζει η παραγραφή μήνα με το μήνα.
(5) Η αίτηση δεν απαιτεί δικηγόρο ή κάποιο κόστος.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΜΑΣ:
(1) Σύμφωνα με τους δικηγόρους που απευθύνθηκε το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, αν δεν υποβληθεί ΑΓΩΓΗ ή η αναφερόμενη Αίτηση Διακοπής Παραγραφής Αναδρομικών, μετά την παρέλευση 60 ημερών από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου [ν.4611/17-05-2019], αρχίζει η διαδικασία της παραγραφής μήνα με το μήνα. πχ Αν υποθέσουμε ότι η απαίτηση μας ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2017 και δεν κάνουμε αγωγή μέχρι 17 Ιουλίου του 2019 αλλά τον Αύγουστο του 2019 χάνουμε την απαίτηση μας για τον μήνα Ιανουάριο του 2017 και διεκδικούμε την επιστροφή από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι και την ημέρα που υποβάλαμε την αγωγή. Αν κάνουμε την αγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019 τότε διεκδικούμε την απαίτηση μας από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και την ημέρα που υποβάλαμε την αγωγή.  κοκ.

Η Αίτηση Διακοπής Παραγραφής υποβάλλεται είτε χειρόγραφα αυτοπροσώπως, είτε χειρόγραφα με αλληλογραφία (ταχυδρομείο ή curier) εκεί από όπου εκδίδεται η κύρια σύνταξη. Πρέπει να εξασφαλισθεί ότι θα παραληφθεί αριθμός πρωτοκόλλου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε τυχόν μελλοντική αγωγή.  
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

(*) Την "Αίτηση Διακοπής Παραγραφής Αναδρομικών" που συντάχθηκε από τον δικηγόρο Λάρισας κ. Αθανάσιο Τσάτσο μπορείτε να την κατεβάσετε στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σας ή στο κινητό σας σε μορφή word από το fb στην ομάδα <<Α.Ξ.Ι.Α (μέλη) - Ν.4387/2016>> [ΕΔΩ] και στην ομάδα <<Α.Ξ.Ι.Α ΑΞ.Ι.Α- (και φίλοι) Σύλλογος Συζύγων Θανόντων>> [ΕΔΩ].


ΠΡΟΣΟΧΗ
η ανάρτηση δεν αποτελεί προτροπή για υποβολή αγωγής ή αίτησης.
Μοναδικός σκοπός η ορθή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.