Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας: «Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην περικοπή των συντάξεων» Πηγή: e-ptolemeos.gr

Τον απολογισμό πεπραγμένων και την οικονομική διαχείριση του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας ενέκριναν τα μέλη του σωματείου, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, ενώ λήφθηκαν αποφάσεις και εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση για τους τρόπους απόκρουσης μέτρων που επέφεραν περικοπές στις συντάξεις, αναδρομικών κλπ.
Ειδική αναφορά έγινε στην περικοπή των συντάξεων χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος τους σωματείου, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, οι συντάξεις χηρείας μετά τον Μάιο του 2016 έχει περικοπεί παράνομα στο 50% αντί στο 70%, καθώς και για συντάξεις χηρείας για δικαιούχους που είναι 50 και 55 ετών, γι’ αυτό και το σωματείο με την ομοσπονδία προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου ότι εντός του Μαρτίου του 2019 θα επιλυθεί το θέμα με τις συντάξεις χηρείας. 
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι το σωματείο διεκδικεί την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με τον οποίο περικόπηκαν οι συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η αναστολή νέων περικοπών συντάξεων για το 2019 δεν διασφαλίζει ότι δεν θα περικοπούν το 2020 και το 2021. Σημείωσε μάλιστα ότι ενώ για το 2019 δεν γίνονται νέες περικοπές τα εξοφλητικά που έχουν εκδοθεί για τον Ιανουάριο του ’19 -δεν έχουν δοθεί στους συνταξιούχους- έχουν βγει με μειώσεις, ιδιαίτερα για τους παλαιούς συνταξιούχους μέχρι το 1994, γιατί συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια υπηρεσίας και λίγα ασφάλιστρα, γιατί ήταν χαμηλότερες οι ασφαλιστικές κρατήσεις. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «εμπαίζει τους συνταξιούχους, γιατί αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και να πάψουν να αγωνιούν οι συνταξιούχοι εάν θα περικοπούν οι συντάξεις τους τα επόμενα χρόνια». 
Ενημέρωσε επίσης ότι δικαστική προσφυγή έχει γίνει και για το θέμα του επιδόματος αλληλεγγύης και την περικοπή των αναδρομικών – αναμένεται ο ορισμός δικασίμου, ενώ έχουν γίνει αιτήσεις για την επαναχορήγηση του επιδόματος συζύγου, το επίδομα αδείας, το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα για 5 χρόνια (μέχρι το 2015). «Με τις αιτήσεις που κάναμε πήραμε μια αναστολή για 5 χρόνια -μέχρι τον Ιούνιο. Σε περίπτωση όμως που δεν δώσουν τα χρήματα αυτά μέχρι τον Ιούνιο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε εάν θα καταθέσουμε αγωγές. Γιατί οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση είναι και θετικές αλλά και αρνητικές, υπάρχει τώρα ένα σκεπτικό να δώσουν κάποια λεφτά για 2 χρόνια και να κλείσει αυτός ο κύκλος των επιδομάτων, δηλαδή άλλα από αυτά που είπε τις προάλλες στην ομοσπονδία μας. Θα περιμένουμε να δούμε εάν χρειαστεί να κάνουμε έκαναν αγωγές.» 
Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι «γίνεται ένας μεγάλος αγώνας τουλάχιστον να κρατηθούν οι συντάξεις στα επίπεδα που υπάρχουν» , ιδιαίτερα των παλαιών συνταξιούχων, γιατί για τους νέους οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών, που σημαίνει ότι είναι κάτι παραπάνω και στην κύρια σύνταξη και στην επικουρική, ενώ στους παλαιούς έγινε αδικία, ειδικά στην επικουρική σύνταξη. 
Σε ό,τι αφορά την καταβολή εφάπαξ αποζημιώσεων σε συνταξιούχους της ΔΕΗ αναφέρθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι το 2017. Ο κ. Ανδρεάδης επέστησε όμως την προσοχή στους μελλοντικούς συνταξιούχους, διότι για να πάρουν το μπόνους των 15.000+5.000 που δίνει η ΔΕΗ για οικειοθελή αποχώρηση πρέπει να έχουν 25 χρόνια πραγματικής προϋπηρεσίας. Αυτό, είπε, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και «το δυσάρεστο είναι ότι εάν η ΔΕΗ δεν πετύχει το σκοπό της μέχρι τέλη Μαΐου θα αρχίσει να διώχνει χωρίς να δίνει τα χρήματα αυτά». 
Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας κατήγγειλε τέλος φαινόμενο «πλαστογραφίας διαγραφών και εγγραφών συνταξιούχων σε άλλα σωματεία, εν αγνοία των ίδιων των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να έχουμε διαμαρτυρίες από μέλη μας». Απηύθυνε μάλιστα «παράκληση σε άλλα σωματεία να σταματήσουν την πρακτική αυτή, γιατί διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να τους πάμε στα δικαστήρια». 
Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.