Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Συνάντηση με "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α

Στο πλαίσιο του νέου γύρου επαφών του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων είχε προγραμματισθεί 2/4 συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή των Ελλήνων. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α τελικά συνάντησε το βουλευτή Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Τσιτσιλιάνο αφού ο κ. Θεοδωράκης έπρεπε εκτάκτως να παρευρεθεί σε σοβαρή επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Δανέλλης υποσχέθηκε ότι 'ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση για επίλυση του θέματος ενώ θα μεριμνήσει να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη.
Από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α παραβρέθηκαν η Α' Αντιπρόεδρος Καλλιόπη Δεληγιάννη, η ΓΓ Χριστίνα Τσέτουρα και το μέλος του ΔΣ Διονυσία Παπαχριστοπούλου. Πέραν της συζήτησης που ακολούθησε επιδόθηκε και το Υπόμνημα που ακολουθεί:
-------------------------------------
Υπόμνημα Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του κόμματος «Το Ποτάμι»,
Όπως ήδη γνωρίζετε με το άρθρο 12 «Σύνταξη λόγω θανάτου» του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) καθορίσθηκε:
(1)   Να χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 50% και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, της σύνταξης που θα εδικαιούτο ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του.
(2)   Η «προσωπική διαφορά» μετά τον υπολογισμό της σύνταξης να μην μεταφέρεται στις συντάξεις χηρείας
(3)   Η σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, όπως παρακάτω:
(α)   Είσαι πάνω από 55 ετών, παίρνεις σύνταξη εσαεί.
(β)   Είσαι 52 έως 55 ετών, χορηγείται σύνταξη για 3 έτη, διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 ετών.
(γ)   Είσαι κάτω των 52 ετών, χορηγείται σύνταξη μόνον για 3 έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.
(δ)   Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης σύνταξης παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών εφόσον φοιτά σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
(ε)   Να έχεις τουλάχιστον 5 έτη έγγαμου βίου.
Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα:
(1) Αν ζούσε ο/η σύζυγος δεν θα έπαιρνε σύνταξη; Η σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική; Τι θα γίνουν οι εισφορές των 25, 30 και 35 χρόνων; Πόσο λογικό είναι να δικαιούται σύνταξη κάποιος/α που είναι 55 ετών και 1 ημέρα και να μην δικαιούται κάποιος/α άλλος/η που είναι 55 ετών παρά 1 ημέρα; Πως είναι δυνατόν μία χήρα άνω των 55 ετών με πολύ λίγα χρόνια γάμου να δικαιούται σύνταξης και μία άλλη μικρότερη των 55 ετών που ήταν παντρεμένη μια ζωή (άρα και υψηλές εισφορές) να μην δικαιούται σύνταξη;
(2) Ποιος θα δώσει εργασία σε μία κυρία 50 ετών, πόσο θα την πληρώνει και για πόσο διάστημα; Εδώ δεν βρίσκουν εργασία νεαρά άτομα με περγαμηνές, θα μπορέσουν να βρουν μεσήλικες γυναίκες; Ακόμα και αν βρει εργασία θα προλάβει να αποκτήσει δικαίωμα σύνταξης ή θα κλαπούν για δεύτερη φορά οι εισφορές, της συζύγου αυτή τη φορά;
 (3) Είναι δεδομένο ότι οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρές λόγω του 50% και θα γίνουν ακόμη μικρότερες λόγω της μη μεταφοράς της προσωπικής διαφοράς, το δε δημοσιονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Γιατί το κράτος καταχράται τις εισφορές δεκαετιών; Δεν πρέπει να επιστρέψει εντόκως αυτές στην οικογένεια; Μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια κληρονομεί και χρέη (και υποχρεώσεις) του θανόντος.
            Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας, όντας άτυχες που χάσαμε τους συζύγους μας σε αυτήν την ηλικία, το στήριγμα μας, τον πατέρα των παιδιών μας, αντί να πενθούμε και να προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε εκ νέου τη ζωή μας, να αναγκαζόμαστε λόγω του άδικου αυτού άρθρου, να παλεύουμε για το αυτονόητο. Την επιβίωση μας. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντα και της οικογένειας του.
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
ευελπιστούμε στη στήριξη σας και παρακαλούμε, όπως αναλάβετε πρωτοβουλία με κατάθεση πρότασης τροποποίησης του άρθρου 12 του ν.4387/2016, ώστε να αρθούν τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησης σύνταξης χηρείας, να επανέλθει το ποσοστό χορήγησης στο 70% και να μειωθούν τα έτη εγγάμου βίου από 5 σε 3.

Μετά τιμής

     Για το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

      Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή
                 Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.