Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Ποιοι και τι είπαν στη Βουλή 11/12/2018 για τις Συντάξεις Χηρείας επ' ευκαιρία της κατάργησης της μείωσης της προσωπικής διαφοράς

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων της Βουλής σε ολομέλεια για να συνεδριάσει επί του νομοσχεδίου για τη μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Οι βουλευτές που μίλησαν δεκάδες. Ας δούμε όμως ποιοι αναφέρθηκαν στο θέμα των Συντάξεων Χηρείας και τι είπαν με τη σειρά που μίλησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και μίλησαν από πλευράς συγκυβέρνησης οι Τσίπρας, Καμμένος, Αχτσιόγλου και Παπανάτσιου, ουδείς αναφέρθηκε στο θέμα των Συντάξεων Θανάτου άρα και Χηρείας. (Από τα πρακτικά της Βουλής των 566 σελίδων)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΝΔ): --Ξεχνάει η Κυβέρνηση ότι ήδη έχει προβεί σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, καταργώντας, μεταξύ άλλων –και πρέπει εδώ κάποια πράγματα λίγο να τα θυμίσουμε- το ΕΚΑΣ, τα οικογενειακά επιδόματα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Προχωρώντας επίσης, σε αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κυρίως συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος, σε αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών. Μειώνοντας το εφάπαξ μέχρι 31/12/2013 και τουλάχιστον κατά 20% τις συντάξεις χηρείας μετά τον Μάιο του 2016 και τουλάχιστον 42% σε σχέση με το 2014. Μεσοσταθμικά τις επικουρικές κατά 44% από το 2015.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (ΚΚΕ): --Ο τίτλος του νομοσχεδίου στο πρώτο μέρος του είναι «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων». Ρωτάμε: Αλήθεια, έχει καμία σχέση αυτός ο τίτλος με την ουσία του άρθρου 1; Μήπως καταργεί τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 έως σήμερα που έχουν μειώσει τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από τριάντα φορές, που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και 50%; Μήπως επαναφέρει την κατώτερη σύνταξη και καταργεί τον επαναϋπολογισμό που δίνει συντάξεις πείνας; Μήπως καταργεί τα ποσοστά αναπλήρωσης που από 70% έως 80% έχουν πάει στο 43%; Μήπως καταργεί της απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας; Μήπως επαναφέρει τις συντάξεις των αγροτών που από 486 ευρώ παίρνουν σήμερα 320 ευρώ;
--Αυτό υπηρετεί η τροπολογία που καταθέσαμε σαν ΚΚΕ και θέλω να την παρουσιάσω. Η σύνταξη λόγω θανάτου καθορίζεται στο ύψος της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών ή η θανούσα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για τον χήρο ή τη χήρα. Το ίδιο και η σύνταξη, εάν δικαιούχος είναι ένα μωρό παιδί. Το ποσοστό δεν ξεπερνά το 100% σε περίπτωση περισσότερων δικαιούχων.
--Οι συντάξεις χηρείας, το ότι σήμερα αφήνετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτούς που είχαν αυτήν την ατυχία στη ζωή τους χωρίς σύνταξη τι είναι δηλαδή; Είναι κοινωνική πολιτική, όταν η σύνταξη χηρείας έχει κοπεί ουσιαστικά και είναι στο 50%;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (ΚΙΝΑΛ): --Έχουμε καταθέσει, λοιπόν, τρείς τροπολογίες για τα άτομα με αναπηρία, που αφορούν τη στήριξή τους για την υγεία, την εκπαίδευση, την απαλλαγή από το ΦΠΑ σε όλα τα μέσα που χρειάζονται και, βέβαια, την πρότασή μας να αλλάξει, επιτέλους, η επαίσχυντη διάταξη που αφορά το συνταξιοδοτικό των ανθρώπων που χάνουν τον σύντροφό τους, τις χήρες και τους χήρους.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της ΝΔ): --Ποια κυβέρνηση κατήργησε πλήρως το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας; Εσείς! Ποια κυβέρνηση μείωσε νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους μέχρι και 40% και τις συντάξεις αναπηρίας; Εσείς! Ποια κυβέρνηση αύξησε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές, ενώ πετσόκοψε και τα εφάπαξ; Εσείς!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (ΝΔ): --Γι’ αυτό, μην ματαιοπονείτε με τους διθυραμβικούς και αυτάρεσκους λόγους σας, ερχόμενοι σήμερα εδώ να ξεψηφίσετε τα δικά σας νομοσχέδια, καθώς όλοι εμείς θυμόμαστε, και κυρίως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που σας έχουν πληρώσει πανάκριβα, ότι τον αχρείαστο νόμο για την περικοπή των συντάξεων τον φέρατε εσείς και τον ψηφίσατε μόνο εσείς, όπως και τον νόμο για τη μείωση του αφορολογήτου τον φέρατε εσείς και τον ψηφίσατε πάλι μόνο εσείς, αφού βεβαίως ήδη το είχατε μειώσει μια φορά, ότι τις είκοσι μία  περικοπές των συντάξεων, το τσεκούρωμα των συντάξεων χηρείας, την περικοπή του ΕΚΑΣ, τα κάνατε βεβαίως εσείς, τη μείωση των συντάξεων κατά 35% στις κύριες και 45% στις επικουρικές και  πάλι την κάνατε εσείς και ότι ο σωτήριος «νόμος Κατρούγκαλου», που τόσο πολύ διαφημίσατε μειώνει τελικά τις συντάξεις, κυρία Υπουργέ, όπως σας είπαν οι φορείς κατάμουτρα και σας χάλασαν το σόου που θέλατε να στήσετε στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο. Δείξτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, λίγη συστολή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (ΝΔ): --Επί τη ευκαιρία, με αυτές τις συντάξεις χηρείας, αυτό το απαράδεκτο, το ντροπιαστικό που έχετε κάνει, έχετε σκοπό να κάνετε κάτι; Γιατί δεν βλέπουμε καμία διορθωτική κίνηση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ (ΝΔ)--Δεν αλλάζει το «κούρεμα» στις νέες επικουρικές συντάξεις για αιτήσεις από το 2015 και μετά, δεν αλλάζει τις μειώσεις στο εφάπαξ λόγω της νέας βάσης υπολογισμού ούτε το «πάγωμα» των συντάξεων έως και το 2021 το λιγότερο, όλα αυτά δηλαδή που ψηφίστηκαν μαζί με τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές, αυτές που σήμερα η Κυβέρνηση ακυρώνει. Ούτε φυσικά αλλάζει όλες τις άλλες μειώσεις και όλα τα βάρη που έφερε η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τρία τελευταία χρόνια, από την επιβολή και την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας και την κατάργηση του ορίου της κατώτατης σύνταξης μέχρι τον νέο υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των περικοπών σε συνταξιούχους με κύρια και επικουρική σύνταξη στα 1.300 ευρώ μεικτά, από τη μείωση κατά 44% μεσοσταθμικά των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ μέχρι το 2013 κατά τουλάχιστον 20% μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2020 και από τις αντικοινωνικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας μέχρι τη μείωση της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΙΝΑΛ): --Και σήμερα τι κάνετε; Έρχεστε και αντιγράφετε το πρώτο μέρος της πρότασής μας. Έρχεστε και υιοθετείτε τις δικές μας προτάσεις. Αυτό, βέβαια, μας χαροποιεί. Αυτό που μένει τώρα είναι να υιοθετήσει η Κυβέρνηση και το υπόλοιπο μέρος της πρότασής μας για την κατάργηση, φυσικά, του «νόμου Κατρούγκαλου», ώστε να διασωθούν τόσο οι νέες συντάξεις που χορηγούνται μειωμένες από το 2016 όσο και οι συντάξεις χηρείας.
--Και έρχομαι στις τροπολογίες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει τροπολογία δεκαοκτώ άρθρων που περιέχει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, όπως διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως την τριετή απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και εισφορές σύνταξης για τους νέους επαγγελματίες, όπως την κατάργηση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας, όπως τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, όπως την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 700 ευρώ, όπως τις συντάξεις των ΑμεΑ, όπως την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.